Súlyos szankciókat vetnek ki a kínai elektromos autókra? Keményen megfenyegette Pekinget Olaf Scholz

Pénzcentrum2024. április 15. 13:44

Olaf Scholz német kancellár Kínában hangsúlyozta a tisztességes verseny és a külföldi vállalatokkal szembeni korrekt bánásmód fontosságát, figyelmeztetve Pekinget, hogy az európai aggályok figyelmen kívül hagyása esetén Brüsszel kereskedelmi védelmi intézkedéseket fog fokozni - írta meg a Bloomberg.

Olaf Scholz, Németország kancellárja, figyelmeztetéseket fogalmazott meg a kínai tisztviselők felé, hogy foglalkozzanak az ipari túlkapacitással és javítsák a külföldi vállalatokkal való bánásmódot. Ez az állásfoglalás összhangban van Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter korábbi pekingi látogatásán elhangzott észrevételekkel.

Scholz Sanghajban, egyetemi hallgatóknak szólva hangsúlyozta: "A versenynek tisztességesnek kell lennie". Kiemelte, hogy fontos az egyenlő versenyfeltételek biztosítása és a vállalatok előtti akadályok megszüntetése, különösen a dömping, a túltermelés és a szerzői jogok megsértésének kontextusában.

Scholz útján olyan jelentős német vállalatok vezetőivel utazott Kínába, mint a Siemens, a BMW és a Mercedes-Benz Group. Célja, hogy világossá tegye Peking számára: ha nem veszik komolyan az európai aggodalmakat a diszkriminatív üzleti gyakorlatokkal kapcsolatban, Brüsszelnek nincs más választása, mint erősíteni a kereskedelmi védelmi intézkedéseket.

A német kancellár várhatóan felveti Oroszország ukrajnai konfliktusát is, sürgetve Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára a helyzet rendezése érdekében. Scholz bírálata Peking iparpolitikájával kapcsolatban tovább erősíti Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter által közvetített üzenetet arról, hogy Kína gyártókapacitása globális problémát jelent.

Hszi Csin-ping elnök azt tervezi, hogy országának hatalmas feldolgozóiparát állítja gazdasági növekedés újjáélesztésének középpontjába. Azonban Peking törekvése azon zöld ágazatok ösztönzésére, amelyeket Európa és Amerika is fejleszteni kíván, feszültséghez vezetett a legfontosabb kereskedelmi partnerekkel.

Scholznak ez már második látogatása Németország legfontosabb kereskedelmi partnerénél. A német delegációnak Csungking délnyugati város pártfőtitkárival folytatott megbeszélésein felmerült a túltermelés kérdése is. A tárgyalás résztvevője szerint a kínai oldal elutasította ezeket az aggályokat "álproblémák" címén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Németországnak fontos lenne biztosítani vállalatainak jogait Kínában, garantálni tisztességes versenyfeltételeket mindenki számára és hozzájutást biztosítani közbeszerzési pályázatokhoz - mondta Scholz újságíróknak.

Az Európai Unió már hivatalosan is vizsgálódik Kínából származó elektromos járművekkel kapcsolatosan állami támogatások miatt. Peking viszont vitatja ezeket az állításokat. Továbbá az EU vizsgálata alatt állnak a kínai orvosi eszközök beszerzése is annak fényében, hogy Peking politikája előnyben részesítheti hazai beszállítókat. Ez lehet az első alkalom az EU nemzetközi közbeszerzési eszköze (IPI) alkalmazásánál.

Címlapkép: Filip Singer, MTI/MTVA

Címkék:
kínai, németország, kancellár, külföldi, világ, német, kína, peking, elektromos, kínai autók, kínai piac, kínai gazdaság, szankciók,