Brutális átok ez a Mount Everesten: több hegymászó holttestét is lehozhatják idén a hegyről?

Pénzcentrum2024. április 9. 13:15

A nepáli hadsereg - az Unileverrel együttműködve - 2019 óta már 110 tonna hulladékot gyűjtött össze a Mount Everesten, és a 2024-es hegymászószezon kezdetével további 10 tonna eltávolítását tervezik. Továbbá a terveik között szerepel öt elhunyt hegymászó maradványaitnak a lehozatala is - írja a CNN.

2024-ben két fontos kezdeményezésre is sor kerül a himalájai hegymászás szempontjából. Egyrészt az Everesten zajlik egy nagyszabású takarítási projekt, másrészt új intézkedések bevezetése történik a hegymászók biztonságának és a környezet védelmének érdekében.

A nepáli hadsereg, amely az Unilever vállalattal közösen dolgozik, jelentős erőfeszítéseket tesz a Mount Everest megtisztítására. A 2019-ben indult program keretében már 110 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. A hadsereg idén is folytatja ezt a munkát, amelyhez tizenkét katonát és 18 serpát vetnek be. Az alaptáborba április 14-én érkező csapat célja további 10 tonna szemét eltávolítása és öt holttest lehozatala.

Az Everest megmászása során elhunyt hegymászók holttesteinek eltávolítása kiemelten fontos feladat. A múlt évben 12 hegymászó halálát jegyezték fel (közöttük volt a magyar hegymászó, Suhajda Szilárd is), és további öt személyt még mindig nem találtak meg.

A nepáli kormány rekordmennyiségű, 478 engedélyt bocsátott ki tavaly az Everest megmászására. Ez a szám csak a hegymászókat tartalmazza, nem számolva a serpa vezetőket és a támogató személyzetet. Ennek következményeként az elmúlt években a túlzsúfoltság és a szemét jelentette a legnagyobb problémát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A környezeti terhelés csökkentése érdekében új intézkedéseket vezetnek be. Minden hegymászónak használnia kell a kormány által biztosított kakazsákokat, és magukkal kell vinniük a hulladékot a magasabb táborokból. Diwas Pokhrel, az Everest Summiteers Association első alelnöke szerint ez lényeges lépés, tekintettel arra, hogy minden ember naponta átlagosan 250 gramm ürüléket termel.

Ezenfelül 2024-ben minden hegymászónak nyomkövető chippet adnak ki. Ez jelentős előrelépést jelenthet a keresési és mentési műveletek hatékonyságának növelése terén. Az új technológia segíthet pontosabban meghatározni az eltűnt vagy bajba jutott hegymászók helyzetét, ezzel javítva az esélyüket a sikeres mentésre.

Címkék:
hulladék, gyűjtögetés, elhunyt, együttműködés, hadsereg, hulladékgyűjtés, hulladékkezelés, hulladékfeldolgozás, hegymászás, hegymászó,