Meghökkentő felfedezést tettek a régészek: ki nem találod, hol bukkantak mikroműanyagokra

Pénzcentrum2024. március 26. 16:45

Egy friss kutatás kimutatta, hogy először azonosítottak mikroműanyagokat történelmi talajmintákban. A felfedezés alapjaiban változtathatja meg a régészeti leletek megőrzési módszereit, rávilágítva a régóta tartó műanyagszennyezés rejtett hatásaira - közölte a CNN.

Egy friss kutatás eredményei szerint először fedeztek fel mikroműanyagokat történelmi talajmintákban, ami új kihívások elé állíthatja a régészeti leletek megőrzését. A Yorki Egyetem munkatársainak vezetésével dolgozó kutatócsoport felfedezte, hogy már a föld alatt több mint hét méter mélységben lévő talajmintákban is megtalálható a mikroplasztik. A minták a Krisztus utáni első vagy második évszázadra datálhatók és az 1980-as években kerültek elő. A vizsgálat során összesen 16 féle mikroműanyag-polimert azonosítottak a mintákban.

A kutatók szerint ezek a leletek arra utalnak, hogy még a korábbiakban érintetlennek vélt régészeti helyszínek is mikroműanyaggal szennyeződtek. Ez felveti annak lehetőségét, hogy újra kell gondolni a régészeti maradványok megőrzésének jelenleg preferált módszerét, az „in situ” konzerválást. John Schofield professzor a témával kapcsolatban kiemelte:

Fontosnak tartjuk ezt a felfedezést, mivel megerősíti azt a sejtésünket, hogy már régóta műanyaggal szennyeződött területeken végezzük kutatásainkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

David Jennings vezérigazgató is az aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a mikroműanyagok jelenléte hogyan befolyásolhatja például York városában talált viking leletek állapotát. Ezek a leletek több mint ezer évig remekül megőrizték állapotukat anaerob, vízzel elárasztott környezetben, azonban, ha a mikroműanyagok befolyásolják a talaj pH-értékét és elősegítik a szerves anyagok bomlását, akkor a jelenlétük komoly problémákhoz vezethet. A későbbiekben várhatóan további kutatások irányulnak majd arra, hogy feltárják a szennyeződés régészetre gyakorolt hatásait és annak következményeit.

Címkék:
hulladék, kutatás, világ, történelem, tudomány, régészet, talajszennyezés, mikroműanyag,