Óriásit gurít 2024-ben a Heineken: ebben egyszerűen verhetetlenek

Pénzcentrum2024. április 24. 17:16

A Heineken meghaladta az elemzői várakozásokat az első negyedévben 4,7%-os organikus sörmennyiség-növekedéssel, ami éves szinten az első volumennövekedést jelenti. Eközben fenntartja 2024-es profitnövekedési előrejelzését a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére - jelentette a Reuters.

A Heineken, a világ második legnagyobb sörgyártója, jelentős növekedést ért el az első negyedévben ezzel meghaladva az elemzői várakozásokat. A cég szerint a január-márciusi időszakban a sörmennyiség 4,7%-kal nőtt organikusan, ami jelentősen felülmúlja a korábban várt 2,5%-os növekedést. Ennek eredményeként a részvényeik árfolyama emelkedett, bár később enyhe korrekció következett.

A Heineken kiemelte, hogy az év elején tapasztalt volumennövekedés minden régióban megvalósult, ami magasabb nettó árbevételt eredményezett. Dolf van den Brink vezérigazgató hozzáfűzte, hogy ebben szerepet játszott a korábbra eső húsvét és egyéb más tényezők is. Ugyanakkor a vállalat óvatos marad a jövőt illetően és hangsúlyozta a gazdasági környezet kihívásait és bizonytalanságait.

2023-ban a Heineken arra törekedett, hogy ellensúlyozza az energia és árpa költségeinek emelkedését áremelésekkel, amelyek befolyásolták a volumennövekedést.

A cég továbbra is kitart 2024-es profitnövekedési előrejelzése mellett,

annak ellenére, hogy februárban csalódást okozott befektetőinek az előrejelzés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Heineken működési nyereségének növekedése idén várhatóan alacsony és magas, egyszámjegyű százalék között mozoghat. Ez részben Vietnam és Nigéria piacainak bizonytalanságából adódik, amelyek tavaly negatívan befolyásolták a teljesítményt. Mindazonáltal Nigériában közel 20%-os volumennövekedést értek el, míg Vietnamban - egy magas árrésű piacon - az alacsony tízes tartományban nőtt a volumen.

Elemzők pozitívan értékelték ezeket az eredményeket. Laurence Whyatt, a Barclays elemzője kiemelte Vietnam piacának fellendülését és Mexikó valamint Brazília ígéretes teljesítményét és kiemelte, hogy "a mögöttes üzletág jelek szerint sarkon fordult és további javulást várunk az év folyamán."

Címkék:
vásárlás, gazdaság, sör, profit, növekedés, heineken, sörgyártás,