Így vernek át minket az online webáruházak: ezért fizetünk egy rakat pénzt pluszba

Pénzcentrum2024. április 24. 19:18

Az online vásárlások során gyakori a túlméretezett csomagolás használata, ami jelentős környezeti terhet jelent. Évente milliárdokat költenek papír alapú csomagolóanyagok előállítására, miközben a vállalatok és a kiskereskedők egyre inkább igyekeznek fenntartható megoldások felé orientálódni - számolt be a BBC. .

Az online vásárlások során gyakran tapasztalható, hogy a termékek aránytalanul nagy csomagolásban érkeznek, ami nem csak bosszúságot okoz, hanem komoly fenntarthatósági problémát is jelent. Nicole Rycroft, a Canopy környezetvédelmi szervezet vezetője szerint évente több mint hárommilliárd fa kerül kivágásra papíralapú csomagolóanyagok előállítása céljából. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai alapján a papírcsomagolás-gyártás mennyisége az elmúlt két évtizedben 65%-kal nőtt.

Az e-kereskedelem területén az áruk túlméretezett csomagolása nem újdonság. Korábban a termékek akár hétszer annyi csomagolást is tartalmazhattak, mint a hagyományos bolti vásárlás esetén. Jelenleg ez az arány körülbelül négy és félszeres. Barry Kronhaus, a Sun Packaging Technologies értékesítési és marketingigazgatója szerint "a vállalatok jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy optimalizálják a csomagolást."

A dobozméret gyakran szoftverek vagy algoritmusok segítségével kerül meghatározásra, de az emberi tényező miatt előfordulhatnak eltérések. Például

ha egy raktárban nincs elég megfelelő méretű doboz, akkor nagyobb méretűt kell használni.

A "csomagolópszichológia" is befolyásolhatja a döntéseket: bizonyos esetekben a fogyasztók nagyobb értéket tulajdonítanak nagyobb kiszerelésű termékeknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A túlzott csomagolás jelentős hulladékproblémát okoz és növeli a karbonlábnyomot. A Canopy szerint az élelmiszer- és italipar, valamint a szépség- és tesztápolási ipar jelenti a papírcsomagolás legnagyobb felhasználóit. Jelenleg csak 54% a cellulóz újrahasznosított papírból származik, 43% pedig még mindig új fából készült rostból áll.

Ezzel szemben egyes vállalatok, mint például a Lush, próbálkoznak "meztelen" termék-szállítással, minimalizálva vagy teljesen megszüntetve a felesleges csomagolást. Az innovatív technológiai megoldások segíthetnek pontosabban meghatározni a dobozméreteket és optimalizálni a raktárterület használatát.

Az Európai Bizottság jogszabályai ellenére továbbra is fontos lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy kezelni lehessen ezt az összetett problémát. A fenntarthatóság javítása érdekében kulcsfontosságú lehet olyan megoldások kidolgozása és alkalmazása, amelyek minden résztvevő számára elfogadhatók lesznek az ellátási láncban.

Címkék:
vásárlás, hulladék, csomagolás, környezetvédelem, vállalat, pazarlás, vállalatok, papírhulladék, környezetbarát,