Új típusú csalók lepték el a Facebookot: már a saját lakásunkban sem vagyunk biztonságban?

Pénzcentrum2024. április 1. 14:03

Egyre több a csaló a termékek értékesítésére szolgáló Facebook Marketplace-en - írja a BBC. A portál szerint mindez komoly aggodalomra ad okot, hiszen a platform igen népszerű az Egyesült Királyságban, így egyre több felhasználó válik csalás áldozatává.

Nagy-Britanniában is egyre népszerűbbé válik a Facebook termékek reklámozására és értékesítésére szolgáló platformja, az úgynevezett Marketplace. Csakhogy a népszerűséggel együtt a csalók aktivitása is egyre fokozódik az online piactéren, akik sokszor egészen arcátlan módszerekkel tévesztik meg áldozataikat.

Egy példa erre Lucie Trew tanítónő és párja, Chris Frost esete, akik egy gamer laptopot próbáltak eladni a Facebook Marketplace-en. A laptopért egy megbízhatónak tűnő profillal rendelkező vevő jelentkezett, így a pár nem gyanakodott. A barátságos férfi ellátogatott a házukba, ahol 700 fontban (~323 ezer forintban) meg is egyeztek a laptop árát illetően. Azonban miután Chris megadta a banki adatait egy banki alkalmazásnak látszó programban, az ígért összeg nem érkezett meg. Mire azonban a párnak leesett, hogy a pénz sosem fog megérkezni, a férfi már a laptoppal együtt eltűnt, telefonját letiltotta, Facebook-profilját pedig törölte.

Lucie és Chris bejelentették az esetet több helyen is, de azt mondták nekik, hogy önként adták oda tulajdonukat, így senki sem nyomozott utána. A rendőrség azt javasolta nekik, hogy lépjenek kapcsolatba az Action Frauddal.

Növekvő esetszám

Az elmúlt négy évben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik hasonló csalásokról panaszkodnak a Marketplace-en keresztül - 2019-ben 4 923 bejelentés érkezett, míg ez a szám tavaly 20 735-re ugrott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Action Fraud szerint senki sem immunis az áldozattá válásra és több csalási taktikát is kiemelnek, melyekre különösen oda kell figyeli:

  • a csalók fontos embereknek vagy ismert szervezeteknek kiadva magukat próbálkoznak;
  • siettetik a döntést - senkiben sem szabad megbízni, aki ilyesmivel próbálkozik;
  • érzelmi eszközökkel manipulálnak, megpróbálnak rávenni, hogy ne az eszünkre, hanem a szívünkre hallgassunk;
  • a "valamiből való kimaradástól" való félelmet használják fel ellenünk;
  • vagy különös érdeklődést mutatnak irántunk vagy családunk iránt.

Az ehhez hasonló esetekkel foglalkozó szakértők szerint óvatosnak kell lenni az online tranzakcióknál és úgy viselkedni, mint a valóságban - feltételezzük, hogy valaki nem megbízható, egészen addig, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője.

A Facebook Marketplace-t üzemeltető Meta állítása szerint rendszereket működtetnek az átverések blokkolására és együttműködnek a rendőrséggel annak érdekében, hogy segítsék a nyomozást. Kiemelték, hogy van egy képzett felülvizsgálati csapatuk, mely folyamatosan ellenőrzi a bejelentéseket és amely szükség esetén gyorsan intézkedik.

Címkék:
vásárlás, csalás, csaló, facebook, csalók, online vásárlás,