Így nyerészkednek a világ leggazdagabbjai a kakaókatasztrófán: amihez nyúlnak, arannyá válik

Pénzcentrum2024. március 25. 15:14

A rekordmagas kakaóárak és a geopolitikai események által okozott piaci volatilitás előnyére vált a szisztematikus stratégiákat alkalmazó hedge fundoknak, amelyek az év első két hónapjában jelentős, átlagosan közel 9%-os nyereséget értek el, szemben az iparág 2,6%-os átlagos hozamával - írja a Reuters.

Az iparági szakértők és befektetők szerint a magas kakaóárak, az infláció és a geopolitikai helyzet által okozott piaci ingadozások kedveztek a szisztematikus stratégiákat alkalmazó hedge fundoknak, amelyek így az év első negyedévében jobban teljesítettek, mint a többi alap. A szisztematikus fedezeti alapkezelők kódolás és algoritmusok segítségével azonosítják azokat a kereskedéseket, amelyek potenciálisan piaci trenddé válhatnak. Ezen alapok 2024 első két hónapjában átlagosan közel 9%-os nyereséget értek el, míg a teljes iparág csak 2,6%-os nyereséget mutatott.

A Barclays' Prime brókerház által nyomon követett 40 klasszikus trendalap teljesítménye azt mutatta, hogy ezek az alapok jól ki tudták használni a piac volatilitását. Az S&P 500 index több mint 11%-os emelkedést mutatott, míg más indexek, mint például a Hang Seng és az európai részvényindexek eltérő teljesítményt nyújtottak. Az árupiacokon is hasonlóan vegyes volt a kép, de a kakaó árának rekordmagasra való emelkedése különösen kedvezett ezeknek az alapoknak.

A Columbia Business School professzora és egy hedge fund befektető szerint ez egy ideális piac volt a szisztematikus alapkezelők számára. A "csodálatos hét" amerikai technológiai részvények jelentős profitot termeltek, míg Európában például a repülőgépipari és védelmi részvények teljesítettek kiemelkedően.

A legjobban teljesítő trendalapok magasabb volatilitást vállaltak, ami lehetővé tette számukra, hogy jelentős hozamot realizáljanak. A Barclays' Prime brókerház szerint ezek az alapok átlagosan mintegy 20%-os hozamot értek el. A mezőgazdasági nyersanyagok, devizák és energiaárak mozgása is hozzájárult ehhez a sikerhez.

Különösen erős volt a kakaóból származó profit hatása. A vezető termelő országok gyenge termése és a feldolgozók nagy kereslete miatt a kakaó ára jelentős mértékben emelkedett. Több nagy fedezeti alapkezelő cég is jelentős nyereséget ért el ebben az időszakban, köztük a Winton Capital és Transtrend is kiemelkedő hozammal büszkélkedhetett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeknek az eredményeknek köszönhetően világossá vált, hogy bizonyos makrogazdasági tényezők - mint például az El Niño hatása vagy geopolitikai kockázatok - jelentős befolyást gyakorolhatnak ezekre az alapokra. Ugyanakkor megjegyezték, hogy bár sok esetben pozitív eredményt értek el, bizonyos területeken - mint például a fix kamatozású eszközök - továbbra is nehézségeket tapasztaltak.

Összegezve elmondható, hogy bár 2024 eleje bizonytalanságokkal teli volt sok piaci szegmensben, ez az időszak rendkívül kedvezett azon hedge fundoknak, akik képesek voltak kihasználni ezt a volatilitást és annak megfelelően adaptálni stratégiáikat.

Címlkapkép: MTI/EPA/EFE/Carlos Ortega

Címkék:
változás, változások, kakaó, piaci részesedés, geopolitika, nyereségadó,