Érik az óriási káosz a magyar boltokban: fájdalmas húsvét elé nézhetnek a családok?

Pénzcentrum2024. március 22. 18:14

Az éghajlatváltozás által okozott hőhullámok és aszályok jelentősen csökkentették a kakaótermést Nyugat-Afrikában. Az alapanyag ára így nőtt, mint ahogyan a csokoládégyártók költségei is elszálltak.

Az idei húsvéti tojások árának emelkedése mögött az éghajlatváltozás áll, amely különösen Nyugat-Afrikát érinti, ahol a világ kakaótermelésének jelentős része található. A régiót párás hőhullámok sújtották, amelyek drasztikusan csökkentették a kakaó terméshozamát. Szakértők szerint az emberi tevékenység következtében bekövetkezett éghajlatváltozás tízszeresére növelte ezeknek a szélsőséges időjárási eseményeknek a valószínűségét - írja a BBC.

A portál által ismertett felmérés szerint bizonyos népszerű húsvéti tojások ára akár 50%-kal is megemelkedhetett, miután a kakaóhiány hatására a kakaó ára tonnánként közel 8500 dollárra nőtt. A kakaófák nagyon érzékenyek az éghajlati változásokra és csak egy szűk földrajzi sávban képesek megfelelően növekedni.

Az Egyesült Királyságba 2023-ban Elefántcsontpartról és Ghánából összesen 58 millió kilogramm kakaóbabot importáltak, ami az ország kakaóimportjának 85%-át teszi ki. Azonban ezen országokat idén február óta súlyos aszály és rekordhőmérséklet érte, ami tovább rontotta a helyzetet.

A World Weather Attribution csoport tanulmánya szerint az ember okozta üvegházhatású gázok növelik ezeknek a szélsőséges hőmérsékleteknek a valószínűségét. Ha nem csökken gyorsan a fosszilis tüzelőanyagok használata, Nyugat-Afrikában hasonló hőhullámok várhatók körülbelül kétévente.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A csokoládégyártók már jelezték az áremeléseket, mivel az emelkedő kakaóárak most kezdik elérni a fogyasztókat. A helyzet leginkább a nyugat-afrikai kistermelőket érinti negatívan, akik jövedelmük nagy részét a kakaótermesztésből szerzik.

Amber Sawyer elemző szerint a gazdagabb országoknak pénzügyi és technikai támogatást kellene nyújtaniuk fejlődő nemzeteknek annak érdekében, hogy szembeszállhassanak ezekkel a szélsőséges időjárási viszonyokkal. Azonban ahogy az éghajlatváltozás előrehalad, egyre több támogatásra lesz szükség ezen közösségek megélhetési forrásainak védelme, valamint az Egyesült Királyságba irányuló kakaóbabszállítás fenntartása érdekében.

Címkék:
vásárlás, árak, gazdaság, kereskedelem, csokoládé, gyártás, alapanyag, aszály, szélsőséges időjárás,