Most érkezett, gigabírságot kapott a Tesco: döntött a bíróság, ennyit a Clubcard-programról?

Pénzcentrum2024. március 20. 14:10

A brit fellebbviteli bíróság megerősítette, hogy a Tesco megsértette a Lidl védjegyét a Clubcard hűségprogram népszerűsítésére használt kék-sárga logóval, ami miatt a vállalatnak közel 8 millió fontos (3,7 milliárd forintos) márkacserével és további lehetséges kártérítési költségekkel kell számolnia - jelentette a The Guardian.

A Tesco, az Egyesült Királyság legnagyobb szupermarketlánca bejelentette, hogy felhagy a Clubcard hűségprogram népszerűsítésére használt kék-sárga logó használatával. Ezután döntöttek, miután a fellebbviteli bíróság megerősítette azt az ítéletet, amely szerint a logó használata védjegysértést jelentett a Lidl diszkontlánc hátrányára. A márkaváltás költségei elérhetik a 7,8 millió fontot, és ez még nem tartalmazza az esetleges kártérítési igényeket, amelyeket a Lidl érvényesíthet.

A jogi vita akkor kezdődött, amikor a Tesco egy sárga kör alakú mintát kezdett használni kék háttérrel a Clubcard ajánlatok népszerűsítésére. A Lidl szerint ez túlságosan hasonlított a saját logójukra, ami szintén egy sárga kör piros kerettel és kék háttérrel. A legfelsőbb bíróság korábban úgy ítélte meg, hogy ezzel a Tesco megsértette a Lidl védjegyét és megtévesztette a vásárlókat.

A fellebbviteli bíróság kedden tette közzé ítéletét, amelyben elutasította a Tesco fellebbezését. Az ítélet szerint nem történt szerzői jogsértés, de megerősítette a védjegybitorlás és átruházás miatti vádakat. A Tesco elfogadta az ítéletet és jelezte, hogy hamarosan frissíteni fogja logóját. A Tesco csalódottságát fejezte ki az ítélet miatt, de hangsúlyozta, hogy ez nem befolyásolja a Clubcard programot. A Lidl pedig üdvözölte az ítéletet és elvárja, hogy a Tesco tiszteletben tartsa azt.

Lord Justice Lewison bíró "nem titkolt vonakodással" támogatta az eredeti megállapítást és "meglepőnek" nevezte annak egyes elemeit. A John Coldham ügyvédi iroda szerint ez az eredmény előnyös lesz a Lidl-nek, és hangsúlyozta, hogy bár a fellebbviteli bíróság nem értett egyet minden korábbi megállapítással, ezeket nem tudták megváltoztatni a fellebbezés során.

Címkék:
Tesco, per, lidl, bíróság, hűségprogram, védjegy, áruházak, jogvita, lidl áruházak,