Megmenekülhet rengeteg magyar kedvenc boltja: véget ért a válság, erre készülhetnek a vásárlók

Pénzcentrum2024. február 6. 08:31

2023. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,0, naptárhatástól megtisztítva 0,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,8%-kal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,0%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,4%-kal bővült az előző hónaphoz viszonyítva. 2023-ban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,9%-kal kisebb volt az előző évinél - közölte a friss adatokat a KSH.

2023. decemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 0,2%-kal mérséklődött - ismertette a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,3%-kal nagyobb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4%-kal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,5%-kal csökkent.

Az év utolsó honapjában a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,0%-kal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,5%-kal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 4,7, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,0, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,9, a használtcikk-üzletekben 15%-kal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,2%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,7%-kal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene – az üzemanyagár-sapka bázishatásának megszűnése miatt – 3,8%-kal nőtt az előző év azonos havihoz képest. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,2%-kal nőttek.

2023. decemberben az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1811 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2023-ban az előző évhez képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,9%-kal kisebb lett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,5%-kal visszaesett az értékesítés volumene.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Reagált a minisztérium

Az adatokat tekintve az is pozitívumként emelhető ki, hogy az előző évhez képest decemberben mindössze 0,2%-kal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom, ami egyrészt a legkedvezőbb eredmény volt 2023-ban, másrészt jelentős előrelépést jelent a novemberi 5,4%-os éves alapú csökkenéshez képest is. Az infláció mérséklődésével és a reálbérekben bekövetkezett fordulattal párhuzamosan a fogyasztói bizalom a háború előtti szintre ugrott vissza, így megnyílhat a tér az óvatossági motívum fokozatos oldódására.

Mindez már az adatokban is tetten érhető, hiszen az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma 3,8%-kal nőtt, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 1,3%- kal emelkedett éves alapon. Ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 78%-át kitevő élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma 2,4%-kal emelkedett. A kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a növekedést. Ennek érdekében a kormány a beruházási ráta 25%-os szint felett tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett helyre fogja állítani a fogyasztást, ezáltal elősegítve a kiskereskedelmi forgalom további fellendülését és a dinamikus, 4% körüli gazdasági növekedés elérését -áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, ksh, kiskereskedelem, december, bevásárlás, statisztika, forgalom, boltok,