Nem olcsó, mégsem megy ki a divatból: így készítsd jól a magyarok kedvenc luxushalát

Pénzcentrum2023. november 24. 08:16

A süllő az egyik legkeresettebb halfajunk, Magyarországon jellemzően a nagyobb tavakban és folyókban fordul elő. S mivel a magyar konyha egyik legkedveltebb halfajaként tartjuk számon, népszerűsége jelenleg is töretlen, gazdasági értéke jelentős.

A hazai álló- és folyóvizek falánk ragadozója a süllő, avagy a fogas, amit tipikusan a hűvös őszi hónapokban vesznek célba a magyar horgászok. A süllő az egyik legkeresettebb halfajunk: hófehér, ízletes húsáért mindannyian odáig vagyunk, nem véletlen, hogy egész évben korlátozzák, mennyit lehet belőlük kifogni. A HelloVidék most annak járt utána, milyen hal a süllő, mikor hívjuk fogasnak, és hogy hogyan bánjunk a konyhában ezzel a valódi „luxushallal”.

A lap felidézte, a süllő az európai horgászok egyik legközkedveltebb, legnemesebb ragadozó zsákmányhala, amit jellemzően az őszi szezonban keresnek. A sügérfélék családjába tartozó süllő nem csak nálunk őshonos, egy egész Európában, a Brit-szigetekről Oroszország távoli, eldugott vidékéig elterjedt halról van szó. A süllő Magyarországon jellemzően a nagyobb tavakban és folyókban fordul elő, és mivel a magyar konyha egyik legkedveltebb halfajaként tartjuk számon, népszerűsége jelenleg is töretlen, gazdasági értéke jelentős.

A magyar halrajongók nagyon is tisztában vannak vele, hogy a legfinomabb fehérhúsú halfajtánknak bizony vastagon megkérik az árát a kereskedők: a süllő kilója elérheti a 8 000 Ft-ot is (már az infláció előtti időkben is drágának számított), átszámítva a fejadag egy főre – pusztán a halhúsból – kb. 1.000-1.500 Ft – írja a HelloVidék. Hozzáteszik, a boltokban magyar süllővel csak limitált számban találkozhatunk, a lakossági igényeket a kereskedők sokszor Európa-szerte import süllővel elégítik ki (pl. kazahsztáni fagyasztott süllő). A süllőfilé vagy az egészben sült süllő a vendéglátóipari egységekben is a legdrágább ételek közé tartozik (előkelő helye a lazac, steak, libamáj mellett van), így érdemes felkészülni a borsos árakra, ha süllőből szeretnénk jóllakni.

Végül a HelloVidék kitér a süllő feldolgozására is. A portál tanács szerint ezt érdemes attól függővé tenni, hogy milyen ételt szeretnénk készíteni a halból, azonban az előkészítése során nem úszhatjuk meg sem a süllő zsigerelését, sem a pikkelyezését, az uszonyok eltávolítását. Magát a megtisztított halat hagyhatjuk egyben (akár fejével együtt), ha olajban vagy sütőben, egészben szeretnénk megsütni, azonban a tisztítást követően szokás a filék levétele vagy a patkóra szeletelés. A süllő bőre vékony, a bőrt a pikkelyezés után nem szokás eltávolítani, hiszen semmilyen mellékízt nem hordoz, illetve rengeteget számíthat az étel esztétikai megjelenésében is (filénél és egészben sült halnál egyaránt).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amenniyben szeretnél részletesebben olvasni a süllőről, esetleg egy szuper receptre vagy kíváncsi, akkor kattints a HelloVidék cikkére!

 

Címkék:
otthon, magyarország, recept, gasztronómia, konyha, halfogyasztás, hellovidék,