Itt a parlament döntése a december 24-i boltzárról: ennek sokan nem fognak örülni

Pénzcentrum2023. november 21. 09:04

Magyarországon tizenegy munkaszüneti nap van  számuk további növelését a gazdaság teherbíróképessége szempontjából is alaposan vizsgálni kell az államtitkár szerint.

Egyre több hazai boltlánc hirdet zárvatartást december 24-re, a Rossmann, a Mountex, sőt a Lidl is meglépte. Az indoklás szerint ez egy úttörő lépés a kereskedelemben dolgozó magyar munkavállalók és családtagjaik számára, akik így békességben, nyugalomban tölthetik a teljes ünnepet szeretteik körében.

A parlament hétfői ülésén is szóbakerült, hogy munkaszüneti nappá kellene nyilvánítani ezt a dátumot. Balassa Péter (Jobbik) azt mondta: már tíz éve szorgalmazzák, hogy legyen munkaszüneti nap a szenteste. Ismertetése szerint több európai országban munkaszüneti nap szenteste, és a közvélemény-kutatások szerint a magyarok 64-83 százaléka támogatná, hogy az legyen. Szerinte értékválasztásról van szó, egy magát kereszténynek és konzervatívnak valló kormánynak támogatni kellene ezt - írja az MTI.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: mindenszentek napját 2000-ben a Fidesz, nagypénteket 2017-ben a Fidesz-KDNP kezdeményezésére nyilvánították munkaszüneti nappá.

Magyarországon tizenegy munkaszüneti nap van - mondta, hozzátéve, hogy számuk további növelését a gazdaság teherbíróképessége szempontjából is alaposan vizsgálni kell.

Címkék:
vásárlás, lidl, december, boltzár, nap, rossmann, hazai, szenteste, boltlánc,