Aljas csalók vadásznak most a neten gyanútlan vásárlókra: ezzel a trükkel sok magyart rászednek

Pénzcentrum2023. november 19. 09:03

Közeledik a karácsony és vele a Black Friday is, ilyenkor pedig nyitottabbak vagyunk az akciós internetes vásárlásokra. Fontos azonban tudni, hogy az év végi ünnepi készülődés idején a csalók is aktívabbá válnak! - figyelmeztetett a CIB Bank. Összegyűjtötték a a leggyakoribb csalási kísérleteket, mutatjuk, mire érdemes figyelni a következő időszakban. 

Hamis banki hívás

A pénzintézet szerint az egyik módszere a csalóknak a hamis banki hívás: a csalók a „bank nevében” álindokkal (pl.: gyanús online tranzakcióra hivatkozva) telefonálnak. Ilyen esetben hiába kérik, ne adja meg banki adatait és ne telepítsen idegen alkalmazást a számítógépére vagy okoseszközére! - tanácsolják.

Hamis online áruházak

Ma már sokféle webáruház létezik, így fontos, hogy mindig ellenőrizze azt a honlapot, ahol vásárol vagy elad: kiemelten a cég nevét, a székhelyét a “rólunk” szóló részt és az ÁSZF-et is. Ha ezek hiányoznak vagy magyartalanul fogalmazták meg, illetve az ügyfélszolgálat nincs rendesen feltüntetve, vagy csak valamilyen űrlapon lehet kapcsolatba lépni az áruházzal, az legyen gyanús.

Ha csomagot vár

Kaphat olyan hamis e-maileket vagy sms-eket, amelyben a „futárszolgálat” a vásárlás megerősítését – a bank és a banki belépési adatai megadását – kéri. Ezt soha ne tegye meg, valódi futárszolgálatok soha nem kérik ezeket az adatokat! Ha kérdése van, inkább hívja fel közvetlenül a csomagküldőt a hivatalos telefonszámon, vagy fizessen utánvéttel.

Ha szállást foglal

Gyanúra adhat okot, ha a foglalás megerősítését sürgetik vagy a visszaigazoló üzenetek több nyelven érkeznek, illetve, ha az adott „ szálláskereső oldal” telefonon vagy emailben az Ön banki jelszavait, belépő kódjaidat, vagy bankkártyaadatait kéri el. Fontos, hogy mindig a hivatalos szálláskereső oldalon lépjen be, saját felhasználónév és jelszó megadásával.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha adományoz

Mielőtt adományozna, győződjön meg arról, hogy a kiválasztott  szervezet tényleg megbízható. Az említetteken kívül is sokféle csalási módszer létezik, ráadásul „valódinak” is tűnhetnek, így fontos, hogy:

  • NE adja meg a banki adatait, inkább hívja fel a CIB24 telefonos ügyfélszolgálatot.
  • NE cselekedjen gyorsan, ne engedjen a „nyomásnak”.
  • NE telepítsen idegen alkalmazást a számítógépére vagy okoseszközére!
  • NE adja meg telefonon, e-mailben vagy SMS-en keresztül az online fizetéshez, valamint átutaláshoz szükséges fizetési adatait: bankszámlaadatok, internet vagy mobilbanki belépéshez szükséges felhasználói azonosító, belépési és jóváhagyói PIN kód.
  • NE indítson el online fizetést, átutalást és NE kezdje el programok letöltését SMS-ben vagy e-mailben kapott linkre kattintva.

A CIB Bank felhívta a figyelmet, hogy soha nem értesíti ügyfeleit e-mailben vagy telefonon hibás/gyanús tranzakcióról vagy számla zárolásáról. A bank gyanús tranzakció esetén a hivatalos CIB 24 Call Centeren keresztül, azonosított hívásban keresheti ügyfeleit és soha nem kéri ennek során tranzakció indítására, kódok megadására. Azt javasolják, az online felületre mindig a hivatalos honlapról lépjen be és soha ne Google keresőből hívja elő az oldalt.

Címkék:
csaló, hamis, bank, online, cib, sms, csalók, online vásárlás, online fizetés, cib bank, online rendelés,