Új versenytársat kap a Lidl: eladják az országos diszkontláncot, holland-belga multi a vevő

Pénzcentrum2023. október 31. 17:15

Az Ahold Delhaize holland-belga tulajdonú multinacionális kis- és nagykereskedelmi holdingtársaság 1,37 milliárd dollárért felvásárolja a Profi romániai élelmiszer-kiskereskedő céget, megduplázva ezzel romániai tevékenységét - írja a Reuters.

Az Ahold Delhaize csoport bejelentette, hogy felvásárolja a Profi-t, Románia vezető élelmiszer-kiskereskedőjét. A jelenlegi tulajdonos, a MidEuropa magántőke-befektető 1,3 milliárd eurót (1,37 milliárd dollár) kap a csomagért. Az akvizícióval az Ahold Delhaize jelentősen bővíti romániai tevékenységét.

A Profi az üzletek száma alapján jelenleg a legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő Romániában, így az Ahold Delhaize az ország vidéki területeire is kiterjesztheti hatókörét. Jelenleg a vállalat 969 üzletből álló Mega Image szupermarketlánca elsősorban a városi régiókat szolgálja ki.

A tranzakció várhatóan 2024-ben zárul le, és a cégcsoport várakozásai szerint a stratégiai lépés erősíteni fogja az árbevételt, illetve a működési árrést is. Wouter Kolk, az Ahold Delhaize Europe és Indonézia vezérigazgatója bizakodását fejezte ki a közép- és dél-európai piacokban rejlő lehetőségek iránt. Kijelentette, hogy ez a felvásárlás megerősíti pozíciójukat ezekben a régiókban.

Mint ismert, a MidEuropa 2017-ben 533 millió euróért vásárolta meg a Profi-t. Idén júniusban a Profi 1654 üzletet üzemeltetett Romániában, és az elmúlt tizenkét hónapban 2,5 milliárd euró értékű forgalmat bonyolított le. Piaci részesedését tekintve a Profi a Lidl és a Carrefour után a harmadik legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő Romániában.

Címkék:
élelmiszer, lidl, kiskereskedelem, románia, román, felvásárlás, élelmiszerlánc, fmcg, kiskerlánc,