Dagad a botrány a Lidl húsai körül: ennek nem lesz jó vége, a vásárlók isszák meg a levét

Portfolio2023. szeptember 3. 12:05

Újból fellángolt a sertéshúsokkal kapcsolatos vita, miután a Lidl boltjaiban olcsó német termékek jelentek meg. A termelők és a feldolgozók a cég korábbi ígéretét emlegetik és félnek az árak beszakadásától - írja a Portfolio.  

A Lidl hadat üzent a magyar beszállítóknak: ezzel a felütéssel jelent meg egy írás a vg.hu-n. Az cikk abból az apropóból született, hogy a piacvezető kiskereskedelmi lánc hűtőiben a magyarnál lényegesen olcsóbb, német eredetű sertéshús jelent meg.

A szakma - a cikk szerint - attól tart, hogy az import letöri a hazai árakat és a termelők még rosszabb alkupozícióba kerülnek a kiskereskedelmi óriással szemben. A lépés kritikusai azt is felróják a Lidl-nek, hogy korábban - más láncokkal együtt - azt ígérték, hogy csak magyar beszállítók hústermékeit forgalmazzák.

Miközben a beszállítók álláspontja érthető, a Lidl, a Portfolio kérdéseire küldött válasza mellett is lehet érvelni. Azt írták, hogy

a diszkontlánc 2021 novemberi vállalása óta jelentős mértékben megváltozott a gazdasági helyzet. A háború kitörése, az infláció, valamint az energetikai árak drasztikus növekedése mind hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére

Vagyis a két évvel ezelőtti ígéret akkor megállta a helyét, de jelenleg az infláció letörése lett az elsődleges fontosságú és ebben segít a magyarnál olcsóbb import sertéshús.

Hozzátették azt is, hogy a friss szárnyasok, a friss sertés és a friss marhahúsok döntő többsége továbbra is magyar partnereiktől érkezik és az együttműködés folytatódik.

Hogy lehet olcsóbb a német hús?

A lap által megkérdezett szakértő szerint a német sertésvágóhidak sokkal nagyobbak mint a magyarok, van olyan szereplő, amely egymaga nagyobb, mint az összes hazai vágóhíd együtt. Így az alacsonyabb ár a méretgazdaságosságból is fakad. Azt ugyanakkor ő sem zárta ki, hogy miközben a magyar beszállítóktól 8-11 napos szállításkori szavatossági időt várnak el, az import esetében lehet, hogy nem ennyire szigorúak a láncok.

A szavatossági idő a húsok esetében nagyon fontos, ha valaki a lejárathoz közeli terméket vásárol, akkor azt mindenképpen készítse el, máskülönben egészségügyi kockázatot vállal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az sem példa nélküli, hogy olyan termékek kerülnek Magyarországra, amelyeket tőlünk nyugatabbra nem lehet már eladni - tette hozzá a szakértő.

A nagyon alacsony árak már csak azért is veszélyeztetik a magyar beszállítókat, mert jelenleg az élő sertés kilogrammra számított ára 750 forint körül van és mire eljut egy kiskereskedelmi lánc hűtőjébe, az állatot le kell vágni, fel kell dolgozni, a húst csomagolni és elszállítani.

A szakértő attól tart, hogy ha hónapokon át olcsó német hússal látják el a legnagyobb szereplőt, akkor a többi lánc is lépéskényszerbe került és keresnek olcsóbb húsforrásokat. Ha a magyar termelők nem adják olcsóbban, akkor mennek külföldre.

Egy elnyúló árháborúból pedig általában nagyon nem jönnek ki jól a beszállítók

- hangsúlyozta a forrás.

A darálthús minőségében ugyanakkor - véleménye szerint - nem lehetnek nagy eltérések. A zsírtartalom meghatározó és nagy ritkán előfordulhat, hogy a német sertések kapnak takarmányként élelmiszeripari mellékterméket, de ez ritka. A rosszabb minőségű darált sertéshúsnak jellemzően nagyobb a víztartalma, ez pedig akkor derül ki, amikor azt elkészítjük.

Címkék:
vásárlás, lidl, import, sertéshús, magyar, német, szakértő, beszállítók, friss, hazai,