Még mindig spórolniuk kell a magyaroknak: mikor lesz már vége az árhorrornak?

Pénzcentrum2023. augusztus 24. 09:42

Hiába nőttek elvileg a reálbérek, a lakosság továbbra is óvatos a költéseivel. Az elemzők szerint ebben csak a karácsonyi időszak hozhat változást - derült ki a Világgazdaság cikkéből.

Annak ellenére, hogy augusztusban szűk egy év után ismét emelkedhetnek a reálbérek Magyarországon, hosszú hónapoknak kell eltelnie ahhoz, hogy a lakosság is úgy ítélje meg, hogy javulnak a kilátásai: vagy azért, mert tovább csökken az infláció, vagy azért, mert biztos abban, hogy jövőre tovább emelkedhet az elkölthető jövedelme – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, aki szerint továbbra is az óvatosság jellemzi a hazai háztartásokat. Tavaly szemptembertől június végéig 20 százalék feletti volt az infláció, a csökkenő reálkeresetek pedig jócskán visszavágták a fogyasztást. Az első hat hónapban 10,3 százalékkal esett a kiskereskedelmi forgalom.

Az első reménysugár júliusban csillant fel, amikor a versenyszférában már magasabb lehetett a bérnövekedés, mint a drágulás üteme. A szakértő szerint azonban "Önmagában az, hogy újra emelkednek a reálbérek, még nem fogja egy varázsütésre fogyasztásra ösztönözni az embereket". Az elemző szerint talán már karácsonykor láthatunk fordulatot, amikor egyébként is sokkal jellemzőbb a lakosság költekezése. Abban is lehet bízni, hogy ekkor már egy kicsivel kedvezőbb gazdasági kép bontakozik ki, ami meghozhatja a fogyasztási kedvet. 

Címkék:
vásárlás, karacsony, reálbér, spórolás, infláció, bevásárlás, költés, lakosság, reálbérek, elemzők,