Pimasz módon vernék át a vásárlókat: nem lesz kegyelem, lecsap a hivatal

Pénzcentrum2023. augusztus 4. 20:03

Panaszeljárás keretében vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyes külföldön előállított élelmiszerek túlzó árazását. Olyan, a magyar fogyasztók által széles körben vásárolt import termékekkel kapcsolatos piaci magatartásokat elemzik a versenyhatóság szakértői, mint a sajtok, a gyümölcsjoghurtok, a növényi italok, a margarinok vagy a fagyasztott zöldségek

A GVH közleményében azt is írta, hogy a tejtermékek, majd a tartós élelmiszerek piacain elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatok lezárását követően a nemzeti versenyhatóság újabb vizsgálatot indított, ezúttal panaszeljárás keretében. A GVH fogyasztói jelzések alapján olyan élelmiszertermékekkel kapcsolatos piaci magatartásokat vizsgál, mely árukat jellemzően külföldön állítanak elő. Import tejtermékek – sajtok, gyümölcsjoghurtok – nem Magyarországon gyártott növényi italok, margarinok, illetve különböző fagyasztott zöldségek árazási gyakorlatát elemzik a GVH szakértői.

A GVH szakértői többek között feltárták, hogy a kiskereskedők az elemzett termékkörön belül 25–35% közötti bruttó árrést realizáltak 2022-ben, ami jelentősnek tekinthető. Találtak olyan termékeket (pl. gyorsfagyasztott zöldborsó vagy morzsolt csemegekukorica), amelyek esetén a bruttó árrésbe épített átlagos nyereséget indokolatlanul megháromszorozták.

A Gazdasági Versenyhivatal 2022 ősze óta kiemelt figyelmet fordít az élelmiszerpiacok folyamatainak feltárására, illetve az infláció mögött rejlő, a versenyjogot érintő okok részletes vizsgálatára. Ennek keretében a GVH több célzott gyorsított ágazati vizsgálatot folytatott le, valamint 2023. július elsejétől működteti az online Árfigyelő rendszert.

A honlapon hat kiskereskedelmi üzletlánc mintegy 1200 boltjában 62 termékkategóriában hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók. Július elseje óta az Árfigyelő egyedi látogatóinak száma meghaladta a 910 ezret, a rendszer eddig átlagosan mintegy 8 százalékkal csökkentette a figyelt termékek átlagárát.

Címkék:
vásárlás, árak, gvh, gazdaság, import, versenyhivatal, bruttó, tejtermékek, élelmiszerek, alapélelmiszer, árfigyelő rendszer,