Ennyivel lettek olcsóbbak a magyarok kedvenc élelmiszerei

Pénzcentrum2023. április 27. 10:30

A Lidl árcsökkentési programjának keretében január elsejétől közel 400 termék árát átlagosan 10 százalékkal mérsékelte, de némely élelmiszer esetében akár 30 százalékkal alacsonyabb árakkal is találkozhatnak a vásárlók. A listában számos tejtermék, trappista sajt, vaj, tejföl, a pékáruk közül pedig többféle kenyér és kifli is szerepel. – tudtuk meg a Lidl közleményéből. Az áruházláncnál folyamatosan figyelik a fogyasztói igényeket, és tovább folytatják az árcsökkentést, a különböző hűségprogramokkal, kuponokkal pedig még további kedvezményeket biztosítanak.

Az élelmiszerek körében tapasztalható, közel 50 százalékos árnövekedés erősen rányomta a bélyegét a kiskereskedelmi forgalomra: az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 8,6 százalékkal lett alacsonyabb, az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene pedig 9,6 százalékkal. A diszkontokat kevésbé ütötte meg a magyarok vásárlási szokásainak megváltozása, de az egész szektor lépéskényszerbe került, ezért az elmúlt hónapokban több áruházlánc is jelentős árcsökkentéseket jelentett be.

A Lidl sem tett másként, 2023 januárjától folyamatos árcsökkentésbe kezdett.

A Pénzcentrum megkeresésére kifejtették, hogy a beszállítókkal történt tárgyalásokból, valamint a piaci változásokból fakadó és azon is túlmutató árelőnyét tudják továbbadni a fogyasztóknak. Az intézkedésnek köszönhetően a tej- és tejtermékek esetében többek között többféle vaj, sajt és tejföl, a 18 féle pékáru közül például 1 kg-os szeletelt fehér kenyér, valamint a nosztalgia kifli lett olcsóbb, de a rizs, a baromfi rudacska és a vegyes virágméz mellett a száraztészták, a szendvicsfeltétek, a fűszerek, tisztító- és tisztálkodószerek, babaápolási termékek és gyümölcslevek között is megtalálhatóak az árcsökkentett termékek.

Összegszerűen is jelentős a változás, az 1 kg-os Pilos Trappista sajtért a korábbi 3890 Ft helyett 2990 forintot, vagyis 900 forinttal kevesebbet kell fizetni. Szintén figyelemre méltó a Baromfi rudacska, ami 20 százalékkal lett olcsóbb, így kilogrammonként ma már csak 949 forintba kerül, illetve az 1 kilogrammos félbarna kenyér, amelynek ára újra 700 forint alá csökkent, és jelenleg 689 forintért érhető el. 

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös, nagymintás, februárban publikált felmérésének eredményeként a kutatásban résztvevők szerint a Lidl a legolcsóbb FMCG-hálózat 2023-ban Magyarországon.

A tartós árcsökkentésnek köszönhetően a vásárlók nem csak egy-egy akció erejéig spórolhatnak az érintett termékek megvásárlásával, hanem hosszabb távon tervezhetnek az alacsonyabb árakkal kisebb és nagyobb bevásárlások során egyaránt.

Címkék:
akció, lidl, diszkont, kenyér, méz, tészta, fmcg, sajt, árcsökkentés,