Érik az árstop meghosszabbítása? Horrordrágulás miatt csúszhat a hatósági árak kivezetése

Világgazdaság2023. március 29. 08:32

Ha a kormány arra vár az élelmiszerárstop eltörlésével, hogy érezhetően csökkenjen az infláció, az csak az év második felében jöhet el - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak, aki szerint így nem kizárt, hogy még három hónappal, tehát összességében még fél évvel meghosszabbítják az árkorlátozásokat. Erről április közepén születhet döntés.

Úgy tűnt, lezárul a rögzített árak kora Magyarországon, a kormányzati megszólalások alapján egyre nagyobb az esélye, hogy a kabinet további három hónappal kitolja az élelmiszerekre vonatkozó árstopot, amelynek jelenlegi határideje 2023. április 30. - írja a lap. Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón azt mondta, az árstopok addig maradnak, amíg érezhetően nem csökken az infláció. Erre pedig az elemzői várakozások szerint március–április folyamán aligha lehet számítani. Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára januárban a parlament költségvetési bizottságában pedig azt mondta, a kabinet és a jegybank között is egyetértés van arról, hogy ki kell vezetni az ársapkákat, csak az időpont a kérdés.

"Korábban volt egy olyan várakozás is, hogy április végén a kormány nem hosszabbítja meg az árstopokat, ám sem a miniszter szavai, sem az inflációs folyamatok nem támasztják alá ezeket a vélekedéseket” – mondta  Török Zoltán, aki szerint ugyanakkor nem jó, ha az árakat ilyen durva intézkedésekkel befolyásolja az állam, ezért jó lenne a korlátozást mielőbb kivezetni. 

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, árak, magyarország, infláció, bevásárlás, április, korlátozás, árstop, élelmiszer-árstop,