Mi lesz így a szegény ember napi egy almájával? Óriási a baj, rengeteg gyümölcs fog eltűnni itthonról

Pénzcentrum2023. március 28. 08:45

Körülbelül 10 ezer hektárnyi almatermő terület szűnhet meg a következő tíz évben Magyarországon – mondta el az InfoRádióban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke.

Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke arról beszélt, hogy a tavalyi 280 ezer tonnás almatermelésünk jelentősen elmaradt a 2021-es évi 520 ezer tonnához. Mindezt ráadásul úgy, hogy még a két évvel ezelőtti termés is bőven elmaradt a hazai 600-650 ezer tonnás termelési potenciálunktól. A szakember elmondta, a tavalyi kiesés fő oka a komoly aszály volt, de a tavaszi virágzás is gyenge volt.

Apáti Ferenc beszélt arról is, hogy nemcsak az dőjárási káresemények okozzák a terméskiesést, hanem az is, hogy 5-8 éves távlatban folyamatosan csökken a magyar almatermő terület. Ráadásul az ültetvények folyamatosan öregszenek: java része már átlépte a 20-23 éves életkort, és 23-25 éves kor körül a teljesítőképesség "rohamosan zuhan". A drasztikusan emelkedő termelési költségek mellé pedig

nem társul a termelői, értékesítői árak hasonló növekedése, így a gazdáknak egyre kevesebb finanszírozási forrása van.

Az elnök szerint a jelentős problémák miatt a jövőben még többen fognak felhagyni az almatermesztéssel, és a folyamat szerinte megállíthatatlan, de véleménye szerint nem is kell útját állni. Ahogy fogalmazott: 25 éves vagy annál idősebb, korszerűtlen ültetvényre pénzt költeni "olyan, mintha feneketlen kútba hajigálnánk". Sokkal inkább a fejlesztésre kell fordítani, illetve arra, hogyha a következő 5 évben eltűnik 10 ezer hektár almaültetvény, akkor a régi ültetvényeket új, korszerű ültetvényekkel pótolják.

Címkék:
alma, fa, gyümölcsös, gyümölcstermesztés, fruitveb,