Fokozódik a trappista háború Magyarországon: ennek is a vásárlók isszák majd meg a levét?

Pénzcentrum2023. március 7. 08:45

Alulárazott külföldi termékek is okozhatják a hirtelenjében történt trappistasajt-áresést – írja a Világgazdaság.

A lap megjegyzik, a hazai vásárlók imádják a trappistát, ami „többnyire az alacsony árának volt köszönhető”. Mint írják, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke szerint a sajtok közül Magyarországon a trappista 70 százalékban fogyott, ennek oka pedig az volt, hogy termék árát tudatosan alacsonyan tartották az üzletek, kvázi csalogató termekként használták. Ezzel viszont a gyártók nehéz helyzetbe kerültek, mivel egy feszes piacon a költségeket mindenképpen a minimumon kellett tartani.

A Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt, a sajtok ára, így a trappistáé is az energiaár emelkedése és a szállítási költségek megugrása miatt nőtt, viszont drágító hatása az aszálynak és a 2021–2022. közötti, európai tej- és sajthiánynak is volt. Harcz Zoltán kifejtette, hogy egy kilogramm trappista előállításához 10-11 liter tej kell, a tejhez pedig takarmány, aminek az ára megnőtt. Hegedűs Imre hozzátette, hogy a takarmány ára az aszály következtében 5-6 szorosára ugrott, így a tejelő gazdaságok kénytelenek voltak áremeléshez folyamodni.

A trappista sajt előállítási költségei minimum a duplájára nőttek

- vélekedett. Harcz Zoltán beszélt arról is, hogy a magyar sajt árát többnyire az európai trendek húzzák. Ennek megfelelően a trappista jelenleg tapasztalható látványos árcsökkenése a kiskereskedelmi láncoknál betudható annak is, hogy az európai piacon a sajt árak árcsökkenése elkezdődött, az árak már néhány hónapja elérhették a csúcsot. A lapnak mindkét szakember elmondta,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

a legnagyobb probléma a magyar sajtok számára, hogy nagy mennyiségben érkezik az országba Németországból és Lengyelországból trappistaként értékesített sajt, ami a valóságban nem trappista. 

Az hogy mi trappista és mi nem még a Magyar Élelmiszerkönyv szerint sem egyszerű megmondani. A törvényi szabályozás ugyanis elég tág kereteket nyújt annak, mit lehet trappista sajtként eladni Magyarországon. A Pénzcentrumon 2019 óta foglalkozunk az üggyel, cikksorozatunkat kronológiai sorrendben itt, itt és itt lehet elolvasni.

Címkék:
sajt, árcsökkenés, trappista, árdrágulás,