Így lett luxus a legolcsóbb pizza is 2023-ra: mi folyik a magyar boltokban, éttermekben?

Pénzcentrum2023. március 6. 19:04

Európán belül messze hazánkban a legmagasabb az élelmiszerinfláció, januárban már átlagosan 44 százalékkal kellett többet fizetnünk a pénztáraknál, mint egy évvel korábban. Ez persze minden másnak is húzza fel az árát: az elviteles pizza is éppen ezért nálunk drágult a legdurvábban egy év alatt az EU-ban. 

Továbbra is Magyarországon a legmagasabb az élelmiszer infláció: januárban a KSH adatai szerint 25,7százalékra ugrott, azaz átlépte a 25 százalékos lélektani határt az árdrágulás, azon belül pedig az élelmiszerekért 44 százalékkal kellett többet fizetnünk, mint 2022 januárjában. (A februári inflációs adatokat napokon belül közli a statisztikai hivatal.)

Nem csoda tehát, ha minden, de minden drágul, főleg az éttermi árak, az elviteles és a helyben fogyasztott élelmiszerek esetében is – méghozzá szintén EU rekord léptékben. Még a korábbi, 2022. decemberi adatok azt mutatják, hogy a bolti pizza és quiche ára az EU-ban átlagosan 16%-kal magasabb volt, mint 2021 decemberében.) 2021 decemberében az ár átlagosan csak 2%-kal volt magasabb, mint 2020 decemberében.) – derül ki az Eurostat adataiból.

Az uniós országok közül a pizza és quiche éves inflációja Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben (2022 decemberében +46%-kal 2021 decemberéhez képest), majd Litvánia (+39%) és Bulgária (+37%) következik a sorban. Ezzel szemben Luxemburgban (+7%), Olaszországban (+10%) és Franciaországban (+13%) mérték a legalacsonyabb léptékű drágulást.

Loading...

De az sem jár jobban, aki házhoz rendelné a pizzát, hiszen vendéglátókat sújtó megnövekedett költségek mellett nemrég egy újabb terhet kaptak a nyakukba: a csomagolóanyagok ára is az egekben van már. Korábban, még a járvány időszakában is figyelembe vették a vendéglátósok a környezetvédelmi szempontokat, azaz keresték a "zöld" termékeket, az elmúlt időszakban azonban inkább stagnál a lebomló csomagolóanyagok értékesítése - ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A csomagolóanyag folyamatosan drágul, mivel a covid felszámolta a kínai, a háború pedig az orosz kapcsolatokat. A magas szállítási költségek miatt sokan már csak európai partnerekkel dolgoznak.

Így alakította át az étel-házhozrendelést a pokoli infláció

A Pénzcentrumnak korábban nyilatkozó melegétel-házhozszállítással foglalkozó cégek szerint a velük kapcsolatban álló éttermek ételeinek az árai kisebb mértékben emelkedtek, mint amekkorát a legnagyobb boltláncok élelmiszerosztályain tapasztalhatnak a magyar vásárlók. Ezt támaszthatja alá az is, hogy nem csökkent a házhozszállítási kedv 2022-ben, sőt még a kedvenc ételek rangsorát sem rendítette meg az évtizedek óta nem látott infláció Magyarországon. Mindez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem történtek drágulások, az ételek átlagosan drágábbak lettek, nőttek a szállítási költségek is, úgyhogy mint kényelmi szolgáltatás, ételt házhoz rendelni nem lett kevésbé zsebbenyúlós történet 2023-ban sem.

Címkék:
étterem, élelmiszer, árak, vendéglátás, infláció, költségek, pizza,