Ismét divatba jött a bevásárlóturizmus: már Ausztiába is megéri átmenni élelmiszerekért?

HelloVidék2023. január 25. 08:15

Az utóbbi időszakban felélénkült a bevásárlóturizmus, egyre több magyar jár át a szomszédos országokba tankolni vagy a kinti élelmiszerboltokba vásárolni, de nem csak északi és keleti irányba, hanem már nyugatra is - számol be a HelloVidék.

Mintegy százezer magyar dolgozik Ausztriában, sokan a határmenti településekről, napi-heti szinten ingáznak. A magyar átlagbéréhez viszonyítva legalább négyszerese-ötszöröse az osztrák átlagkereset, ehhez képest, az élelmiszerárak között alig van számottevő különbség.

Az ingázó, Ausztriában dolgozó magyarok ez idáig jellemzően Magyarországon költötték el a pénzt, ez a trend azonban fordulni látszik, egyre többen már hazafelé, a kinti üzletekben bevásárolnak, hiszen nincs akkora különbség a hazai és a kinti árak között, hogy érdemes lenne megfontolni, hol mit vegyen. 

Sőt van, aki esküszik arra is, hogy Ausztriában az élelmiszerek ár/érték aránya is jobb, ugyanazon - vagy kicsivel drágább áron - jobb minőséget kap kint.

Egy határközeli bevásárlőközpont szupermarketjében dolgozó magyar is azt tapasztalja hogy karácsony óta még inkább megemelkedett a magyar vásárlók száma. Ahogy elszaladt a hazai infláció, egyre többen szedik a sátorfájukat, inkább kint vásárolnak be.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
élelmiszer, ausztria, infláció, magyar termék, bevásárlóturizmus, magyarok, hello vidék, élelmiszerek,