Még sokkolóbb drágulás előtt a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga: ez fájni fog

Pénzcentrum2023. január 16. 09:28

Január elején nőtt a zsákos hagyma nagykereskedelmi ára, ami további áremelkedés hírnöke lehet - írja a Napi.hu. Ez pedig azt is jelenti, hogy Magyarországon is jócskán megemelkedhet a hagyma ára.

Ahogy a portál írja, a zsákos kiszerelésű vöröshagyma a lengyel nagybani piacokon számottevő mértékben január előtt október végén emelkedett utoljára, viszont az utóbbi hónapokban ismét növekedésnek indult. Szakértők pedig úgy vélik, hogy az év végi változások, mindig egyfajta előrejelzéseik annak, mi várhat a vásárlókra a következő évben.

Most az látszik, hogy az európai és a lengyel kínálati helyzet figyelembe vételével szinte bizonyos a további áremelkedés a frisspiaci és a feldolgozásra szánt tételek esetében is. A portál emélkeztet, Magyarországon a vöröshagyma nagybani ára január elején a bruttó 200–250 forint/kg volt, az import tételek pedig 320–350 forint/kg áron cseréltek gazdát. A tavaly tapasztalt rendkívüli aszály a hagymatermesztésre komoly negatív hatást gyakorolt Európában és Magyarországon egyaránt. Ráadásul idehaza egyre csökken a vöröshagyma termőterülete és termésmennyisége, miközben folyamatos a kereslet a magyar konyha egyik legmeghatározóbb alapanyagának számító zöldség iránt.

Címkék:
drágulás, áremelkedés, hagyma, élelmiszerárak, élelmiszerár, árdrágulás,