Újabb alapvető élelmiszernek lőhet ki hamarosan az ára: krumplit krumplival ehetnek a magyarok

HelloVidék2023. január 5. 08:15

Az élelmiszerárak az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkednek, mégis kevés szó esik a rizsről, az egyik legnépszerűbb köretről. Pedig iparági szakértők szerint a rizs lehet a következő élelmiszer, ami jelentős mértékben meg fog drágulni. A jelenség okaként már nemcsak a növekvő energia- és műtrágyaárak keresendők, hanem az orosz-ukrán háború is hatással van a rizs drágulására - írja a HelloVidék. A szakértők szerint hamarosan a rizs is csatlakozhat a nehezen beszerezhető és drága ételek sorához. Mivel lehetne helyettesíteni a rizst, ha menthetetlenül megdrágul? Van néhány alternatíva.

A legkézenfekvőbb a rizst a török rizsnek is nevezett bulgurral helyettesíteni. A bulgur egy igazán egészséges, rostban gazdag élelmiszer, ami elősegíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését, tehát mindenképpen jót teszünk szervezetünknek a bulgur gyakori fogyasztásával - sőt, diétánkba is nagyszerűen beilleszthetjük! A bulgur elkészítése, mivel már egy előfőzött/előpárolt élelmiszerrel van dolgunk nagyon egyszerű, sok esetben főznünk sem kell, elég csak leforráznunk.

Ha kását készítünk, persze szóba jöhet még, mint apró szemű gabona, a rizsek legegészségesebbike, barna rizs is. Az árakat nézve, természetesen a sima rizs mindent visz, de a többi alapanyag ára sem megfizethetetlen, főleg, ha kisebb csomagolást választunk - írja a lap. A rizst a bulgur mellett hajdinával, zabkásával, kölessel, árpagyönggyel, vagy quinoával is lehet helyettesíteni - ezek részletes bemutatása a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, árak, drágulás, infláció, ár, rizs, gabona, bulgur, alapvető élelmiszerek, alapélelmiszer,