Kitálalt a Spar: ez a gond az árstoppal, így elbúcsúzhatunk az olcsó trapistától

Pénzcentrum2022. december 8. 10:14

Máshol is belenyúlnak a kormányok a válság miatt a gazdaságba, de „nem úgy, hogy a teljes veszteség a kiskereskedelemben csapódik le a Spar tapasztalatai szerint. Míg máshol a veszteséget szétterítik a termelési-értékesítési lánc egészére a termelőtől a nagykereskedőkön át a boltokig az ágazat szereplői között, ezzel együttműködésre veszik rá őket, nálunk szó sincs ilyesmiről.

Az egészségesebb termékek ára ugrott meg bántóan, az infláció csillapítására rámegy a következő két év, visszaesik a fogyasztás – mondta Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a HVG hetilapnak, aki arról is beszélt, miért nem fékezi az ársapka eredményesen az inflációt, torzítja a piacot. „Közismert példa a trappista sajté: ha a támogatott tej iránti nagyobb kereslet miatt kevesebb a tejzsír a piacon, durván megdrágul a sajt és a túró” – magyarázta.

Heiszler Gabriella a mennyiségi korlátozás kapcsán azt mondta: nem azért vezették be őket, mert pánikvásárlástól tartanak, hanem mert így tudják elérni, hogy a háztartásoknak is jusson az árstopos termékekből. „Ha valaki például büfét üzemeltet, és eddig a nagykereskedőtől vásárolta meg a cukrot, az étolajat, a csirkemellet, tőlük ma dupla áron kapja meg."

Címkék:
vásárlás, drágulás, infláció, spar, korlátozás, sajt, korlátozások, trappista, árstop, élelmiszer-árstop,