Brutálisan megdrágult a magyarok kedvenc karácsonyi étele: ennyiért mérik kilóját idén

Pénzcentrum2022. november 25. 09:31

A mezőgazdasági ágazathoz hasonlóan a történelmi mértékű aszály, a világgazdaságot sújtó energia- és üzemanyagár-emelkedések az akvakultúrát is elérték. Nagy arányú a visszaesés az idei hazai haltermelésben.   

Mintegy harminc százalékkal kevesebb hal lesz idén, de a Dunántúl egyes helyein ez az arány akár a negyven százalékot is meghaladhatja. Ennek egyértelmű oka a vízhiány, halastavak, csatornák száradtak ki 
mondta el a Haon érdeklődésére Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője. 

Az átlagosnak mondható 15 ezer tonna étkezési hal helyett jobb esetben idén lesz 10–11 ezer tonna. Még folynak a lehalászások, de eddig egy halászati társaságtól sem érkezett pozitív visszajelzés.

A szakemberek mindenkit megnyugtattak, a megszokott mennyiség elérhető lesz, az árak várhatóan 30 százalékkal fognak majd emelkedni. Ez az élő ponty kilogrammnyi ára esetében 1800–2000 forint környékén alakulhat a karácsonyi időszakban.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét.

Címkék:
karacsony, hal, halfogyasztás, ponty, halászat, takarmány, árdrágulás,