Itt a csalók feketelistája, akik a tűzifával trükköznek: ne dőlj be az ilyen hirdetéseknek!

Magyar Nemzet2022. november 23. 08:31

Ellepték a csalók a tűzifapiacot, a rezsiemelés óta érezhetően megemelkedett a hiszékeny vásárlók átverésével próbálkozók száma. A hatóság szerint a közösségi oldalakon megjelenő trükkös hirdetésekhez kötődik a csalások zöme: nemcsak a faanyag minőségével, hanem mennyiségével is lehetnek gondok.

A rezsiemelés óta azok is megpróbálnak a faalapú fűtésre átállni, akik korábban másként fűtött, így hatalmas a kereslet a tűzifa iránt. Ez a csalók figyelmét is felkeltette, így a korábbi évekhez hasonlóan felbukkantak a trükkös eladók a tűzifapiacon, de az idén megsokszorozódott a gyanús hirdetések száma - írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendszeresen ellenőrzi a különböző hirdetési portálokra, illetve a közösségi oldalakra feltöltött ajánlatokat: tapasztalataik szerint a csalók elsősorban hirdetések útján szerzik az ügyfeleiket, ahol soron kívüli kiszállítással és meglepően alacsony árakkal igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.

A telefonos kapcsolatfelvételnél kezdetben rendkívül meggyőzően és készségesen válaszolnak minden kérdésre. Viszont amint a szállítmány megérkezik, a gyors lerakodást, majd pénzátvételt követően eltűnnek, miközben a leborított fahalom sokszor már elsőre is kevesebbnek tűnik a megrendelthez képest. Gyakran a megrendelt tűzifa fele sem érkezik meg, ráadásul a halom aljáról odvas, korhadt, kisebb fűtőértékű tűzifa kerül elő. Reklamációra pedig nemigen van mód: jobb esetben csak mellébeszél a hirdető, de sok esetben fenyegetően, akár testi megtorlást kilátásba helyezve, látszatfelháborodással utasítja el a „jóhírét” rontó vevőt.

A legnagyobb hazai hirdetési portálok üzemeltetői egyre hatékonyabban szűrik ki a jogszerűtlen hirdetéseket és a csalókat, akik így egyre nagyobb számban jelennek meg a közösségi médiában, elsősorban a Facebook Marketplace-én, mivel ezen hirdetések ellenőrzését nem lehet hatékonyan elvégezni

– hívta fel a figyelmet a Nébih. A hatóság szerint míg a hirdetési portálok megkövetelik a hirdető megfelelő beazonosítását, a közösségi portálon akár fiktív profillal is lehet hirdetni. A visszaélések kiszűrése érdekében a hatóság ellenőrei fokozottan vizsgálják a Facebookon megjelenő tűzifahirdetéseket. Az eddig ellenőrzött mintegy hatezer hirdetés csaknem kilenc százaléka jogsértőnek bizonyult.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A csalások hatékony elkerülése érdekében a Nébih készített egy feketelistát: a vásárlók a felületen a Nébih által kiszűrt jogszerűtlen hirdetők telefonszámait tudják lekérdezni. Míg a hirdetésben szereplő EUTR technikai azonosítószám (formátuma AB1234567) valódisága, birtokosa egy másik felületen ellenőrizhető. A hatóság kéri a tűzifavásárlóktól, ha ezen adatok bármelyike hiányzik a Facebook-hirdetésből vagy a hirdető személye nem egyezik meg a technikai azonosítószám tulajdonosával, ne kössenek üzletet, mert nagy valószínűséggel csalóval van dolguk!

A tűzifavásárlás aranyszabályai a Nébih szerint:

  • Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkezik.
  • A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
  • Ha hirdetés alapján vásárol, ellenőrizze, szerepel-e benne az EUTR azonosító. E nélkül érdemes más eladót keresni.
  • Ha van EUTR azonosító, ellenőrizze a számot a Nébih honlapján!
  • Ellenőrizze a telefonszámot a Nébih feketelistáján!
  • Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
  • Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utaljon.
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át! 
  • Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát! 
  • Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett sem önnek, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni!
  • Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  • Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
  • Ha frissen kitermelt faanyagot vásárol igyekezzen minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk. 
  • Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
  • Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, jegyezzen fel minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban – elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek - és írja meg panaszát a Nébih-nek!

Címkék:
vásárlás, fűtés, csalás, csaló, rezsi, nébih, rezsicsökkentés, tűzifa, trükk, csalók, hatóság, vásárló, vásárlók, rezsiemelés,