Változás a tojás és a krumpli árstopnál: erre készülnek a magyar boltok

Pénzcentrum2022. november 10. 17:45

November 14-ig csak abban az esetben fogja szankcionálni a hatósági árra vonatkozó szabályok megsértését, amennyiben az árazás átállítására a kereskedő önhibájából nem került sor. 

A fogyasztóvédelmi hatóság 2022. november 14-ig csak abban az esetben fogja szankcionálni a hatósági árra vonatkozó szabályok megsértését, amennyiben az árazás átállítására a kereskedő önhibájából nem került sor. A türelmi idő alatt is kötelesek az üzletek hatósági áron értékesíteni a termékeket – írja az Igazságügyi Minisztérium csütörtöki közleménye.

Rendkívüli időpontra, szerdán 10-re hirdetett kormányinfót Gulyás Gergely, ahol a miniszter bejelentett, újabb két alapélelmiszerre kell ezentúl alkalmazni árstopot, a tojásra és a klumplira. Szerda este a Magyar Közlönyben megjelent az árstop kiterjesztéséről szóló rendelet. A rendelet a kihirdetést követő napon, vagyis november 10-én csütörtökön életbe is lépett. Utána nem sokkal közleményt adott ki az OKSZ, melyben azt írták, hiába hatályos november 10-től a burgonyára és tojásra is kibővített árstop-rendelet, arra kérik a vásárlókat, hogy senki ne rohanjon kora reggel a boltba. Felhívják a figyelmet, hogy betartják a hatályos jogszabályokat, de a rövidre szabott határidő miatt a vásárlók megértését kérik.

Csütörtökön több üzletben is utánanéztek, hogyan alakult a tojás és a krumpli ára az új árstop életbe lépésével. Sok helyen még a régi árakat találtunk, több helyen is azt mondták a Telexnek, hogy eddig nem kaptak semmiféle hivatalos információt, többnyire a hírekből próbálnak tájékozódni. 

 

Címkék:
változás, burgonya, krumpli, infláció, tojás, november, magyar, kereskedő, szabályok, rendelet, árazás, árstop, ársapka,