Árstop: maximum ennyibe kerülhet a tojás, burgonya a magyar boltokban

Biró Attila2022. november 9. 11:07

Gulyás Gergely november kilencedikén jelentette be, hogy a tojás és az étkezési burgonya ára a jövőben nem lehet több, mint amekkora a boltokban, piacokon szeptember 30-án volt. A Pénzcentrumon ennek alapján megnéztük, mekkora volt a szóban forgó termékek átlagára szeptemberben. Ezek az adatok jól mutatják, körülbelül mekkora lehet majd az árstopos ár mértéke, ha életbe lép a rendelet.

Alig néhány perce Gulyás Gergely a legfrissebb Kormányinfón bejelentette, kibővítik az élelmiszerárstopot, és ezentúl a már meglévő hat termék mellett a tojás, valamint az étkezési burgonya ára sem növekedhet tovább. Megtudtuk azt is, hogy a hatósági ár a szeptember 30-i árat kell, hogy tükrözze minden kiskereskedelmi egységben, piacon.

Ez azt jelenti, hogy adott helyen, amennyibe került szeptember 30-án egy darab tojás vagy egy kiló étkezési burgonya, akkor a jövőben ennél többe már nem kerülhet. Legalábbis addig biztosan nem, ameddig majd hatályba lesz az ezt szabályozó rendelet.

Mennyibe került szeptemberben a tojás, burgonya?

Loading...

Ahogy a grafikonon látjuk, 10 db tojás átlagos fogyasztói ára Magyarországon 723 forint volt szeptemberben, míg a kései burgonya kilója átlagosan 352 forintba került. Ez persze nem azt jelenti, hogy ennél többe nem kerülhet majd a tojás vagy a burgonya a boltokban. A rendelet ugyanis minden valószínűség szerint ugyanúgy fogja ezeket a termékeket is szabályozni, ahogy a korábbi hat árstopos terméket szabályozta.

Azaz például a tojásból van s, m, l-es méret, ahogy mélyalmos vagy extrasárga. Ezek esetében, akár csak a különböző burgonyák esetében tehát minden bizonnyal arra készülhetünk, hogy típusonként, amennyibe az adott konkrét termék került egy adott boltban szeptember 30-án, annál többe nem kerülhet majd a jövőben. A KSH számai, azaz 723 forintos tojásár, illetve a 352 forintos burgonyaár inkább csak egyfajta jó mutatószám, hogy mire számíthat a lakosság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gulyás Gergely újságírói kérdésre a Kormányinfón elmondta azt is, a kormány úgy számol, hogy a tojás a jelenlegi áránál 25, a burgonya pedig 10 százalékkal lehet majd olcsóbb.

Címkék:
burgonya, tojás, termék, rendelet, tojásár, tojásfogyasztás, tojáspiac, tojástermelés, burgonya ára, tojás ára 2019, árstop, élelmiszer-árstop, ársapka,