A magyarok újabb rendhagyó fogása drágult meg: őrült áron kínálják a libahúst

Pénzcentrum2022. november 4. 08:15

A 2022-es brutális élelmiszerinfláció nem kímélte sem az egyszerű, hétköznapi konyhai alapanyagokat, sem az olyan különleges, nemes finomságokat, mint a libahús – már pedig libasült nélkül nincs igazi Márton-nap – írta meg a HelloVidék.

Az elmúlt években elkezdett újra divatba jönni a szezonális étkezés, ami nagyszüleink idejében még természetes volt. Ősszel jön el az ideje többek között a sütőtök szezonjának és a kacsa, liba is ekkor a legkelendőbb. Azonban idén az örömünk nem felhőtlen, hiszen sosem volt még ilyen drága a hús.

Az élő liba ára átlagosan 6 ezer és 8 ezer forint között mozog, azonban hízott liba esetén már jócskán a zsebünkbe kell nyúlnunk: akár 10 ezer forintot is elkérhetnek érte, azaz a vágóliba esetében 67,4 százalékos áremeléssel számolhatunk tavaly óta.

A megtisztított egész liba ára 2500-3000 forint körül mozog kilónként, míg a libamellért 4500-6000 forintot kérnek el, ahogyan a libacombért is. A hízott libamájat pedig szinte már aranyárban mérik: 8000 forinttól egészen 20 ezer forintig mozoghat az ára.

Címkék:
élelmiszer, forint, árak, magyarok, liba, élelmiszerárak, élelmiszerár, élelmiszer kereskedelem,