Zsebbe nyúlós lesz idén a karácsony: ez lehet majd a legmegfizethetőbb luxuscikk

Pénzcentrum2022. október 13. 08:36

Az elszállt papírárak jelenleg leginkább a kisebb, elsősorban szakkönyvkiadókat sújtják erőteljesen. Emiatt pedig a nyomdák már sokszor azt kérik, hogy ne is írjanak árat a kiadványra, mert nem tudni előre, mennyibe fog kerülni az alapanyag – számolt be a VG.

A napokban ért véget a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ami a Magyar Könyvkiadók és Könyvszerkesztők Egyesületének (MKKE) elnöke, Gál Katalin szerint egy szerte Európában számontartott fesztivál, ami idén valójában a könyvesek ajándéka volt a nagyközönségnek. A rendezvény ugyanis ingyenesen volt látogatható, miközben jelentéktelen külső forrást kaptak. A helyszín bérleti díja és az energiaköltségek eközben pedig a sokszorosukra emelkedtek.

Ehhez tartozik hozzá, hogy a papír árának emelkedése és a vásárlóerő meggyengülése sújtja a piacot:

A nyomdák egyenesen ott tartanak, hogy azt kérik, ne írjunk árat a könyvekre, mert lehet, hogy a nyomtatás pillanatában már drágább lesz az alapanyag, mint amikor elvállalták a munkát

– mesélte az egyesület elnöke, hozzátéve, hogy van olyan papírfajta, aminek egyenesen a duplájára nőtt az ára az elmúlt hónapokban.  Mindeközben a kemény táblás könyvekhez szükséges, úgynevezett fekete lemez pedig már csak aranyárban kapható. A legnagyobb bajban viszont a szak- és rétegkönyveket kiadó vállalkozások vannak, amelyek a könyvtermelés mintegy negyven százalékát adják ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az, hogy hogyan alakul az idei év a kiadók számára a karácsonyon áll vagy bukik: kérdés, hogy lesz-e idén is könyvvásárlási roham, vagy sem. Az infláció alakulását látva viszont Gál Katalin úgy gondolja, hogy idén az ünnepek alatt a könyv lesz a legelérhetőbb árú luxuscikk, hiszen minden más slágerajándéknak mégjobban felmentek az árai.

Címkék:
drága, könyv, infláció, könyvpiac, könyvesbolt, könyvkiadó, papír, könyvértékesítés, könyveladás,