Luxus lehet a magyarok kedvenc húsa: kiderült, mennyit drágulhat idén

Pénzcentrum2022. szeptember 1. 08:14

Nehéz helyzetbe kerültek a sertéságazat kistermelői és a nagy húsüzemek is sötéten látják az előttük álló hónapokat. A sertéshúsok végső fogyasztói ára emiatt mintegy negyedével emelkedhet az iparági szereplők durva becslései alapján és az energiaárak emelkedése miatti változásokat egyelőre megsaccolni sem tudják. A HelloVidék utánajárt mennyivel is emelkedhet a sertéshús fogyasztói ára az év hátralévő részében.

A sertésnél az a rendkívüli helyzet alakult ki, hogy amíg egy jelentős önköltség-növekedés ment végbe a takarmányozási költségek emelkedése miatt, ezzel párhuzamosan a világpiacon egy túlkínálati helyzet alakult ki, köszönhetően annak, hogy a kínaiak elkezdték rendbe rakni a korábban sertéspestis által megtizedelt, pontosabban közel megfelezett állományukat, és a sertés önellátottsági szintjük erősödött, ezáltal az előző években nagyon jelentős kínai sertéshús import lecsökkent. 2021-ben a második negyedévben az Európai Unió Kínába történő sertéshúsexportja szinte egyik napról a másikra drasztikusan visszaesett, ami a nemzetközi piacon túlkínálati helyzetet hozott létre, ami elsősorban az európai sertéshúságazatot érintett.

Ilyen szituációban rendkívül alacsony árak tudnak kialakulni, és miközben a takarmányozás önköltsége drasztikusan nőtt, ezzel párhuzamosan egy rendkívül alacsony élő sertésár alakult ki: ez egy idő után kiváltotta a szokásos piaci hatást, vagyis a kínálat reagált a piaci helyzetre, és Európában szinte mindenhol elindult egy állománycsökkenés, ami aztán szép lassan kialakított egy új egyensúlyi pontot.

- magyarázta Éder Tamás. a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke azt mondta, hogy ez az egyensúlyi pont a korábbi élősertés-áraknál lényegesen magasabban volt, de ez költségoldalról alá is volt támasztva, hiszen a takarmányköltségek jelentősen megemelkedtek: voltak olyan gabonák, ahol egy év alatt megduplázódtak az árak.

Ha kíváncsi vagy, ez a fogyasztói árakban mekkora emelkedést hozhat, olvasd el a teljes cikket a a HelloVidék oldalán.

Címkék:
árak, sertés, sertéshús, disznóhús, húsipar, hellovidék, sertéscomb,