25-50 százalékos áremelkedés jöhet? Hamarosan érkeznek a boltokba a magyar gyümölcsök

Világgazdaság2022. május 18. 08:31

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben. Így idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, és a meggy, cseresznye és szilva is elegendő lesz – mondta el Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, aki szerint a fagyok az idén kevésbé sújtották az ültetvényeket, bár a terméskötődés nem volt tökéletes. Viszont a már piacra került termékek esetében a termelési költségek – zöldségtermékekre is jellemző – 25-50 százalékos emelkedését az átvételi árak nem tükrözik.

A gyümölcsök várható piaci helyzete és ára ügyében most még korai lenne jóslásokba bocsátkozni - mondta a szakértő a VG-nek. Egyelőre csak a szamócapiacot lehet megfigyelni, hogy a nagybani piaci ár a legjobb esetben a tavalyi szintet éri el, de sokszor alatta marad. A konkrét fogyasztói árak pedig nagyban függenek attól, hogy hol vásárolunk: közvetlenül a termelőtől, piacon, zöldségestől, vagy a diszkontokban.

Probléma ugyanakkor az olyan primőr, illetve friss termékek esetében, mint a szamóca, hogy az értékesítési csatornák beszűkültek. A Covid-járvány miatt sok zöldséges bezárt és a fogyasztás a multikba csatornázódott. Ez is affelé hatott, hogy a termelői árak a legtöbb terméknél inkább romlottak a tavalyi évhez képest, miközben a termelés költségei – fajtól függően – 25-50 százalékkal emelkedtek – mondta az alelnök.

A szamóca az elmúlt két évben nem teljesített rosszul, de rendkívül munkaerőigényes kultúra, a munkaerő pedig egyre kevésbé elérhető, és a költsége növekszik

– mondta el, hozzátéve: miközben a termelés drágul, a termelői árak ezt nem követik, a nagy láncok a tavalyi árakon akarnak vásárolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az is minden szezonban érzékeny kérdés, hogy mi lesz a dinnyepiacon. Tavaly az európai görögdinnye-termelés válságos évet élt meg, ennek hatására idén egész Európában, így Magyarországon is csökkennek a termőterületek. Ha meleg lesz a nyár, akkor idén kedvezők lehetnek az árak – mondta Kelemen Péter, hozzátéve, hogy a dinnyetermesztésben sincs olyan költségelem, amely nem emelkedett jelentősen. Így többet kellett fizetniük a műtrágyáért, a műanyag takarófóliákért, a növényvédő szerekért és a betakarításkor különösen nagy számban alkalmazott munkaerőért is. 

Nagy kérdés az is, hogy a vásárlóerő hogyan alakul a következő hónapokban. Jelenleg a fogyasztók azt tapasztalhatják, hogy minden drágul, ami Magyarországon a háztartások energia- és üzemanyagköltségeire egyelőre nem igaz. Nyugat-Európában viszont igaz, és ott például a szamócapiacon érezhető a volumencsökkenés, hiszen a szamócafogyasztás nem létszükséglet – mondta Kelemen Péter a lapnak.

Címkék:
árak, szamóca, barack, termelés,