Már ebből is hiány lehet a magyar boltokban? Mélyen a zsebébe nyúlhat, akinek szüksége lesz rá

Pénzcentrum2022. április 20. 18:01

Hatalmasat nőttek a szezonális termékek árai. A tavaly karácsonykor érzékelt átlagos 20 százalékos drágulást követően, idén is áremelkedésekre kell számítani. Ráadásul egyes kézzel készített karácsonyfadíszek hiánycikkek lehetnek a piacon az orosz-ukrán háború miatt.

Az alapanyagok és szállítási költségek növekedése miatt 15-20 százalék közötti mértékben emelkedhet idén a karácsonyi termékek, köztük a karácsonyi dekorációk és karácsonyfadíszek árai - írta közleményben Parti István, a Deconline.hu dekorációs webáruház ügyvezetője.

A drágulásnak alapvetően több oka is van. A COVID-19 járvány okozta konténerhiány miatt kialakult szállítási nehézségeket tovább tetőzi az üzemanyag drágulása és a nyersanyagok pl. a műanyag, mikrochip, nyomtatott áramkörök és a vas világpiaci árának emelkedése. A karácsonyi dekorációk, fényfüzérek és egyéb dísztárgyak gyártása során pedig ezeket az alapanyagokat használjak a gyártók. Parti István szerint mindez hozzájárul ahhoz, hogy idén is jelentős - akár kétszámjegyű - drágulás legyen karácsonykor a karácsonyi dekorációk esetében.

Címkék:
karacsony, drágulás, infláció, karácsonyi vásár, karácsonyfa, műanyag, karácsonyi ajándék,