Folytatódik a szalmonella-botrány: így kerülhetett a csokikba a veszélyes kórokozó

Pénzcentrum2022. április 14. 09:06

Szalmonellával fertőzött csokoládé került a boltok polcaira, egy jelentésből pedig már az is kiderült, kiderült, mitől lett bajuk a Kinder csokijainak.

Az embereket jelenleg megfertőző szalmonellatörzset egy 2021 decemberében vett mintával azonosította az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ gyorsjelentése a Sky News cikke szerint.

A jelentés szerint az írót tartalmazó feldolgozási lépést azonosították lehetséges szennyeződési pontként. Nem nevezi meg konkrétan a Kindert, mint érintett márkát, de arról tesz említést, hogy az érintett belga gyár a negatív szalmonellatesztet követően Európa-szerte és világszerte forgalmazta az érintett csokoládétermékeket. A hatóságok azonban korábban néven nevezték a Ferrerót, amely a Kinder márkát is tulajdonolja.

Április 8-án a belga élelmiszer-biztonsági hatóság úgy ítélte meg, hogy a gyár nem tudja garantálni termékei biztonságát, ezért a gyártási engedélyt visszavonták. A jelentés említést tesz arról, hogy egyre több embert érint a szalmonellakitörés termékeik kapcsán, eddig a gyermekek voltak a legveszélyeztetettebbek súlyos fertőzés szempontjából. A további fertőzések kialakulásának esélyét csökkentik a termékvisszahívások, a gyárban ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség az okok feltárására, a fertőzöttség kialakulásának idejére és az a mögött álló potenciális faktorokra nézvést.

A jelentés felveti azt a lehetőséget is, hogy a szennyezett alapanyagot más gyárak is használhatták termékeik előállítására. A Ferrero az arloni gyárban felfüggesztette a gyártást: csak akkor nyitják újra azt, ha a hatóságok is biztonságosnak találják a további működést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A cég elismerte a belső hatékonysági hiányosságokat, amelyek késedelmeket okoztak az információk időben történő lekérdezésében és megosztásában, ami befolyásolta a vizsgálatok gyorsaságát és hatékonyságát. Az Egyesült Királyságban 67 gyermek lett szalmonellás a csokoládéval összeköthetően: legtöbbjük 5 év alatti. A fertőzés tünetei általában néhány nap alatt maguktól enyhülnek, de kisgyermekek és immunhiányos állapotú emberek esetében súlyosakká is válhatnak.

Címkék:
fertőzés, gyár, csokoládé, jelentés, szalmonella, csokoládégyár,