Így védhetik ki a magyarok a horror zöldség-, gyümölcsárakat: ezt minden vásárlónak tudni kell

Buzás Borbála2022. március 22. 14:05

Az utóbbi egy évben tapasztalt magas áremelkedést különösen a zöldségeknél és gyümölcsöknél érezhettük meg. Ilyen drágaság mellett érdemes odafigyelni, hogy a legjobb és legfrissebb árut vegyük meg, hogy az minél tovább friss maradjon otthon, és ne kelljen romlottan kidobni. Mutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

2021 februárja és 2022 februárja között az üzemanyag-árak mellett az élelmiszerek drágultak leginkább Magyarországon. A KSH legfrissebb statisztikáiból kiolvasható, hogy az élelmiszerek ára egyetlen év leforgása alatt átlagosan 11,3 százalékkal nőtt. Ez azonban csupán az átlagos drágulás mértéke, ezen felül bőven találni olyan termékeket, amiknek az ára még kiugróbban emelkedett.

Egekben a zöldség-, és gyümölcsárak

A tavaly óta tapasztalt magas infláció a zöldségek és gyümölcsök árában mutatkozott meg igazán erősen: a paradicsom például 24%-kal lett drágább tavaly óta, de a krumpli és az uborka is több mint ötödével kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. Sajnos a közeljövőben nem várható, hogy csökkenjen az alapélelmiszerek magas inflációja, ugyanis ezt nem csak a hazai drágulás okozza, hanem olyan más tényezők is, mint az Ukrajnában zajló háború, a magas üzemanyagárak vagy a szárazság.

Loading...

Ahogy a grafikonon is látszik, az utóbbi egy évben szinte az összes, napi szinten fogyasztott zöldség és gyümölcs közel 10%-kal drágult 2021-hez képest. A listát a korábban említett paradicsom vezeti, de a bab, a vöröshagyma és a gomba is olyan élelmiszerek, melyeket a magyarok többsége gyakran fogyaszt. Ezen felül a banán 5%-kal kerül többe, de az alma például olcsóbb, mint tavaly volt.

A zöldség-, és gyümölcsárakat látva most különösen érdemes arra figyelni, hogy jó árut válasszunk a boltban. Hiszen senki sem szeretne azzal szembesülni, hogy rohadt almát vettünk, vagy a nemrég vett saláta és paradicsom máris megromlott. Sokszor nagyon hosszú utat tesznek meg a zöldségek és gyümölcsök, mire eljutnak a boltok polcaira, így nem meglepő, ha nem a legfrissebb áruval találkozunk. Azonban egy kis odafigyeléssel könnyen ki tudjuk választani, mit érdemes megvenni. Ebben segítenek most a Huffpostnak megszólaló dietetikusok, hogy hogyan találjuk meg a választékból azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyek tovább megőrzik a frissességüket.

Néhány alapszabály a vásárláshoz

Legyünk alaposak a választáskor, ebben pedig nyugodtan hagyatkozzunk az érszékszerveinkre. Nézzük meg a választott zöldséget-gyümölcsöt, nincs-e rajta folt vagy sérülés, és hogy kemény-e. Szagoljuk meg, nehogy esetleg rothadt árut vegyünk. A legjobb mindig a szezonális termékek választása, valószínűleg ezek lesznek a legfrissebbek.

Ha megengedhetjük magunknak, vásároljunk biotermékeket, mert ez sokszor garancia a frissességre. Ugyan többe kerül a biozöldség és -gyümölcs, de jobb a minősége is, mert a termesztés során magasabb követelményeknek kell megfelelnie.

Ezen kívül érdemes piacra járni: ha igazán friss áruhoz szeretnénk jutni, akkor kézenfekvő megoldás lehet piacon vásárolni. Ilyenkor a zöldségnek és a gyümölcsnek sokkal rövidebb utat kell végigjárni ahhoz, hogy eljusson a kosarunkba, és annak is jóval kisebb esélye, hogy már kevésbé jó/esztétikus kivitelben vesszük meg.

Melyik zöldségnél, mire kell figyelni?

Saláta: ha salátát veszünk, figyeljünk, hogy a levelek épek, frissek és ropogósak legyenek, tanácsolja az egyik dietetikus szakértő. Ha zacskósat veszünk, akkor válasszunk olyan salátakeveréket, melyben élénk színűek a levelek, olyat pedig semmiképp, ami már összeesett a csomagolásban.

Paradicsom: fontos megnézni, hogy ne legyen a paradicsomon látható sérülés, a héja pedig kemény legyen. Érdemes megdörzsölni a paradicsom szárának a tövét és megszagolni, így találhatjuk meg az igazán finomakat.

Paprika: a paprikánál is arra figyeljünk, hogy legyen ép, ropogós és ne legyenek rajta foltok. Ha már kissé üveges a színe, akkor valószínű nem olyan friss.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gomba: a rugalmas és telt gombafejek árulkodnak arról, hogy friss áruval van dolgunk. Ha nyálkás, sötétbarna foltokkal tarkított a gombával találkozunk, azt nem vegyük meg semmiképp.

Spenót: ha nem fagyasztott spenótot szeretnénk venni, akkor a könnyű és puha levelekre figyeljünk. A spenótnál mindig kerüljük el a fonnyadtat, ha pedig csomagolva veszünk leveles spenótot, akkor figyeljünk rá, hogy ne legyen felesleges víz rajta vagy a zacskó alján összegyűlve.

Avokádó: amilyen drága, olyan könnyen romlik meg. Nagyon nehéz eltalálni, hogy mikor pont jó az avokádó. Kétségtelenül ebből a legnehezebb jót választani a boltban. A szakértők azt tanácsolják, nézzük meg, mennyire tűnik kemények érintésre – a foltokban puha zöldség elkerülendő. Egy másik jele a már nem friss avokádónak, hogy zörög a magja, ha megrázzuk. Hasznos tipp leszedni a növény szárát: ha itt élénk zöldet látunk, akkor pont jó. A penészes vagy fehér szín romlottságról árulkodik.

Melyik gyümölcsöknél, mire kell figyelni?

Alma: senki szereti a kásás, ízetlen almát. Szerencsére ennél a gyümölcsnél könnyen eldönthető, mikor jó. Ha élénk a színe és kemény, akkor valószínűleg friss. A puhább, esetleg barna foltos almát viszont inkább hagyjuk a polcon.

Banán: az avokádóhoz hasonlóan szintén tovább érik otthon, úgyhogy érdemes kissé még éretlent választani belőle, főleg ha nem azonnal tervezzük megenni – tanácsolja az egyik ételszakértő. Ilyenkor olyan banánt vegyünk, ami sárga, helyenként kicsit zöldes is. Pár nap múlva szépen megérik otthon, és tökéletes banánt ehetünk. Ha frisset szeretnénk, kerüljük el a már érett, barna foltokkal tarkított banánfürtöket.

Eper: minél pirosabb, annál frissebb. A zöld, vagy fehér foltokkal tarkított szemeket kell elkerülni, ugyanis ezeket túl hamar szedték le – figyelmeztet Tamar Samuels dietetikus. Mivel az eper nem érik tovább úgy, mint a banán, ezért ezeknek keserű lesz íze. Szintén érdemes elkerülni a nedvesnek tűnő epreket, mert ezek már vagy nem jók, vagy már csak nagyon rövid ideig fogyaszthatók.

Málna: ha kemény és élénkpiros, akkor valószínűleg még jó ideig friss marad. Viszont az érintésre vizessé, pépessé váló gyümölcs már nem olyan friss, hogy napokig el tudnánk tartani otthon. Ha pedig fehéres színt látunk rajta, akkor azonnal dobjuk ki.

A szakértők szeirnt tehát egyáltalán nem egyszerű megtalálni a legfrissebb zöldséget és gyümölcsöt, de ha tudjuk, mire figyeljünk és mit kerüljünk el, akkor már jó úton járunk, és nemsokára kifogástalan élelmiszerekkel lesz tele a hűtőnk.

Címkék:
zöldség, gyümölcs, infláció, bevásárlás,