Elegük lett: bíróságra mennének a kis kutak a 480 forintos benzinárstop miatt

Népszava2022. március 17. 10:31

Alkotmánybíróságon akarják megtámadni a kormány 480 forintos benzin- és gázolajár-korlátot a kisebb hazai kutak - tudta meg a Népszava. Szerdán az iparág kisvállalkozóit tömörítő Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) ülésén ennek kapcsán tájékoztatót tartott Karsai Dániel alkotmánybírósági és strasbourgi ügyekben jártas ügyvéd – számolt be Gépész László elnökségi tag. Az iparág kis szereplői úgy vélik, a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-korlátról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre. 

Péntektől jelentősen csökken a benzin elvi és a gázolaj szabadáras nagykereskedelmi tarifája - közölte a Holtankoljak.hu. A benzin esetében ez literenként bruttó 40 forint, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 70 forinttal csökken. Így a 480 forintos árkolát nélkül a 95-ös benzin 591, a gázolaj pedig 641 forintba kerülne a kutakon átlagosan literenként. A változás érinti a gázolaj piaci árait is - rögzíti az árösszehasonlító oldal. (Normál benzint piaci áron jelenleg nem értékesítenek.) Az elvi üzemanyagárak tehát egyelőre a jelenlegi, 631, illetve 711 forinton tetőztek.

Megfigyelők szerint egyébként a 480 forintos nagykereskedelmi árkorlát kormányzati meghúzásából eredő ellátási zavarok a hét elején némiképp enyhültek. A múlt heti állapotokhoz képest tehát valamivel több kúton lehetett üzemanyaghoz jutni - írja a lap.

A 480-480 forintos nagy- és kiskereskedelmi árkorlát veszteséget jelent a kis kutaknak, a bevételnek a saját működésüket - többek közt beruházásaikat, az üzemeltetést, a hiteleket, a béreket - is fedeznie kellene. A kútbezárás lehetősége pedig a kiskutak szerint sérti a tulajdonhoz fűződő jogaikat: a 48 órán túl zárva tartó kút üzemeltetését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közvetítésével ideiglenesen átveheti egy erre jelentkező vállalkozás - jelen esetben a Mol.

Bár a szövetség koordinálná a kereseteket az Alkotmánybíróságnak, azokat minden cég egyénileg indíthatná. A perek hetek múlva indulhatnak és - különös tekintettel, ha az eljárás egy esetleges hazai kudarc után a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódik - évek múlva zárulhatnak - vélekedett az elnökségi tag.

Címkék:
benzin, benzinkút, Alkotmánybíróság, üzemanyag, gázolaj, benzinkutak, árstop, ársapka,