Rengeteg magyar boltos lélegezhet fel: ez a forgalom még csak a kezdet

Pénzcentrum2022. március 3. 13:37

Az emelkedő jövedelmek és a magas infláció kereszttüzében alakul a háztartások fogyasztása az idei év első felében, a legfrissebb adatok szerint januárban még inkább a kivárás volt jellemző a következő hónapokban viszont a kiskereskedelmi forgalom élénkülése várható - így kommentálták az elemzők a KSH legfrissebb adatait.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentése szerint januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,5, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben lényegében nem változott, 0,1 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a háztartások jövedelmi helyzetének javulása növelte a fogyasztást, amely a nem-élelmiszerek kereskedelmében jelent meg. Másrészt jelentősen, több mint tizedével bővült az üzemanyag-forgalom, ami részben arra vezethető vissza, hogy a koronavírus nyomán nem voltak az egy évvel korábbihoz hasonló szigorú korlátozások, így növekedett a mobilitás, részben pedig a befagyasztott üzemanyagár miatt a határmenti településekről is Magyarországra járnak tankolni az ott élők. Az élelmiszerforgalom januári stagnálásában szerepe lehetett annak, hogy az árstoppal érintett termékekből kevesebbet vásároltak, megvárva a februári alacsonyabb árat.

Az idei évben a fogyasztás bővülése lehet a gazdasági növekedés egyik motorja. Ezt az idei várhatóan jelentős bérnövekedés, illetve a kormányzati transzferek hajtják majd, amelynek hatását azonban a növekvő infláció mérsékli. Ebben a tekintetben az orosz-ukrán háború is kockázatot jelent, hiszen a forint gyengülése és az ellátási láncok ismételt szakadozása felfelé viszi az árakat. Ennek fékezése érdekében hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank jelentős, 75 százalékpontos emelést az egyhetes betéti kamatban.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint is a háztartások növekvő jövedelme, valamint a munkaerőpiac teljes helyreállásának köszönhetően kezdett élénkülni a fogyasztás nem csupán a megnyíló szabadidős tevékenységek, hanem a vásárlások területén is. Tavaly 3,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, idén azonban a tavalyi év eleji alacsony bázis, a gyermeket nevelők szja visszatérítése, a 13. havi nyugdíj, valamint a rendőri, hivatásos állomány számára tervezett féléves bónusz hatására, valamint a közel 20 százalékos minimálbér és bérminimum emelés hatására kétszámjegyű, 11 százalékhoz közeli növekedésre számítanak a Takarékbank szakértői.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Virovácz Péter, Az ING Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy a múlt év utolsó hónapjához mérve, szezonálisan kiigazított adatok alapján csekély mértékben ugyan, de visszaesett a kiskereskedelem teljesítménye. A fogyasztók átmenetileg visszafogták a költéseiket, várva a februári kormányzati juttatásokat. Erre utalhat, ha februárban jelentősen megugrik a kiskereskedelem növekedési üteme. A kialakult háborús helyzet és humanitárius katasztrófa szintén a forgalom bővülésének irányába hat a közeljövőben. A magyar háztartások egy része felhalmozásba kezdhetett, míg sokan segélycsomagokat vásárolhattak a menekültek megsegítésére. Ez vélhetően majd a márciusi kiskereskedelmi adatokat is némileg erősítheti. Az ING Bank szakértőinek várakozása szerint a kiskereskedelem erős első negyedévet zárhat, ám a gazdaság távolabbi kilátásai egyre bizonytalanabbak.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője attól tart, hogy az utóbbi időben emelkedő árindexek mérsékelhetik a volumen növekedését. A jelenleg is zajló erőteljes bérnövekedés és az ehhez kapcsolódó fiskális transzferek februártól a fogyasztás erőteljesebb bővülését vetítik előre. Ezen kívül néhány alapvető élelmiszer árkorlátozása is hozzájárulhat a forgalom emelkedéséhez. Májusig az alacsony üzemanyag-értékesítési bázis is támogató hatással bír. Ennek eredményeként az idei első félévben a GDP növekedését a belső fogyasztás fogja mozgatni, ami óriási kihívások elé állítja a monetáris politikát a háború következtében a korábbiaknál még erősebben megemelkedett inflációs környezetben.

Címkék:
élelmiszer, bank, üzemanyag, kiskereskedelem, fogyasztás, forgalom, háztartások,