Jókora pofonnal indulnak a karácsony utáni „nagy” leértékelések a magyar boltokban

Nagy Bálint2021. december 26. 06:58

Szomorú időszak vár a hazai akcióvadászokra, az infláció és az ellátási láncok akadozása miatt ugyanis az idei évben jóval mérsékeltebb kedvezményekkel készülnek az kereskedők. Vámos György, az OKSZ főtitkára a Pénzcentrumnak elmondta, ugyan a két ünnep között már elindulnak, majd januárban erősebben folytatódnak az leértékelések, a korábbi évekkel ellentétben azonban az igazi gigaakciók várhatóan elmaradnak.

December 27-én, azaz hétfőn újra kinyitnak a bevásárlóközpontok. Általában sokan várják ezt az időszakot, hiszen hagyományosan ilyenkor lehet megcsípni a legütősebb akciókat. Az elmúlt években nem volt ritka, hogy akár 30-50-70 százalékkal is olcsóbban vehettünk meg egy-egy terméket, de szintén elterjedt volt ilyenkor az egyet fizet, kettőt kap akció; illetve az ún. "áfamentes" napok is, amikor egész termékcsoportok (például konyhagépek, fényképezők, mobiltelefonok) kerültek jóval kevesebbe. Az idei évben azonban hiába várjuk a mindenre kiterjedő gigaakciókat.

Az elmúlt években a leárazások első hulláma már december első felében, de legkésőbb néhány nappal szenteste előtt elindult a kiskereskedelemben, idén azonban ez a legtöbb piaci szereplőnél elmaradt. Ennek oka elsősorban az elszálló infláció, amely fékezi a piaci szereplők árképzési lehetőségeit” – árulta el a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Vámos György hozzátette, hogy az infláció mellett tovább nehezíti a kereskedők helyzetét az ellátási láncok elhúzódó akadozása. Mint azt a főtitkár példaként említette, a csomagolóanyag-, illetve a chiphiány is komolyan befolyásolja a hagyományosnak tekinthető leértékeléseket. Az OKSZ főtitkára azonban megnyugtatott mindenkit: „A két ünnep között, illetve januárban természetesen jobban pörögnek majd az akciók.” Azt viszont leszögezte, hogy ezek hatósugara jóval kisebb lesz.

Jóval kevesebb üzletben lesznek valódi készletkisöprő akciók, és a diszkontált termékek számát illetően is visszafogottabb akciós hullámmal számolhatnak a vásárlók

- összegezte Vámos György.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így élesednek karácsony után és januárban az akciók

Mint azt feljebb is írtuk, az idei évben tehát aligha számíthatunk igazi készletkisöprő akciókra, a több mint 50 százalékos kedvezmények ritkák lesznek, mint a fehér holló. A Pénzcentrum iparági információi szerint a két ünnep közötti napokban jellemzően 5-10%-os diszkonttal kerülnek majd ki a beragadt (vagy visszahozott – erről részletesebben lásd keretes írásunkat) termékek a boltok polcaira, januártól pedig találkozhatunk majd 15-20%-os kedvezményekkel is.

Fontos azonban kiemelni, hogy az akciókat várhatóan nem egységesen hirdetik majd meg; boltonként (adott láncon belül is, a készlettől és a helyi vásárlói igények függvényében) és termékkategóriánként is komoly eltérések lehetnek az árképzésben. Az elmúlt évek tapasztalata az volt, hogy ilyenkor leginkább a téli ruhákat, lakberendezési tárgyakat, és műszaki cikkeket éri meg vásárolni. Idén azonban – a chiphiány miatt – az akciós termékek listájáról jellemzően lekerülnek az informatikai és különösen a szórakoztató elektronikai eszközök.

Címkék:
vásárlás, akció, leértékelés, infláció, sale, akciók, termékek, akciós, kereskedők, termékhiány, chiphiány,