Mi folyik a magyar húspultokban karácsony előtt? Óriásit nőhet a virsli, szalámi, kolbász ára

HelloVidék2021. december 21. 08:15

Bár a 2021-es infláció a legtöbb alapvető élelmiszert elérte, a sertéshús ára mégsem nőtt. Meddig tarthat ki még az árak stagnálása? Drasztikusan emelkedhet a kolbász és a szalámi ára a közeljövőben? Erről kérdezte a szakembereket a HelloVidék.

"Nem a legjobb évünket éljük, idén ki se mertem számolni a teljes költségvetést, ahogy egyébként minden évben teszem. Egyedül azért éltük túl idén is, mert nem vásároljuk a takarmányt, fölvásárlási áron érkeztetjük be a telepre a kukoricát, árpát, magyar szóját. Döbbenetesen felment az ára a takarmánynak, így amit a mezőgazdaság hozott volna a konyhára, azt feletetjük a disznókkal. Tavaly októberben még 4500 Ft volt mázsája, januárban hirtelen 8000 forintra emelkedett. A napi takarmányozásunk 100 ezer forintot tett ki még decemberben, januárban már 160 ezerből etettük a jószágot, miközben az élő disznó felvásárlási ára alig emelkedett, 10-15 százalékot" - magyarázta a lap kérdésére Kövér Zoltán gazda, a Kövér Tanya tulajdonosa.

Kövér Zoltán a drágulás ellenére sem mert a termékeik árához nyúlni, nehogy piacot veszítsenek. "Jelen pillanatban nem túl rózsás a helyzet, a disznóbél ára is emelkedett, a sóé, a fűszereké is. Sokan nem tudják, de a mangalica szalámit, amilyet mi is gyártunk, 4-5 cm átmérőjű, 50-60 cm hosszú, úgynevezett kuláré vastagbélbe töltik, úgy 60-70 dkg-os lesz egy ilyen szalámi. Na most egy ilyen bél ára viszont felment rendesen, ami azt jelenti, hogy egy kiló szaláminál 400-500 forintba csak maga a bél belekerül. Ha pedig juhbélbe töltjük a virslit, az egy kilónál már 500-600 forintos bélköltséget is jelent, ami nem kis pénz!" - mondta el a szakember.

A teljes cikk a sertéshús és késztermékek árának várható emelkedéséről, és ennek okairól a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vásárlás, bolt, hús, sertés, sertéshús, húspult,