Horror hónapok jönnek a boltokban: történelmi árdráguláson mehet át a kenyér, zsemle, liszt

Pénzcentrum2021. november 12. 09:45

A fehérkenyér kilónkénti átlagára 400 forint fölé emelkedett a múlt hónapban. A liszt egy hónap alatt 7 százalékkal drágult, a kenyér 3 százalékkal. A java viszont még hátra van a drágulásnak a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke szerint.

Lakatos István, a Hajdú Gabona Zrt. vezetője az RTL híradójának azt mondta, januártól rekordmértékben emelhetnek a liszt átadási árán, nehogy tönkremenjenek. Ez nagyjából 40 százalékot jelent a mostani árakhoz képest. "Ilyen mértékű emelést még nem éltünk meg, tehát rendkívüli helyzetről van szó" - mondta el Lakatos István.

Már a 90 ezer forintot is meghaladja a búza tonnánkénti átlagára, három hónap alatt 30 százalékkal drágult a liszt alapanyaga, az energiaárak 100-200 százalékkal. A cég költségeit csak tetézi a nagyjából 20 százalékos minimálbéremelés is.

Tovább drágul a kenyér, a zsemle és a kifli is, viszont a fogyasztói árak csak kisebb mértékben lesznek magasabbak, mint a malmok átadási árai Raskó György közgazdász szerint. A drágulás közel 8 százaléknál nem lesz több a szakember szerint, hiszen van egy korlát: a vásárlóerő.

Címkék:
vásárlás, drágulás, kenyér, infláció, liszt, pékáru, zsemle, gabona,