Nem kell a magyaroknak ez a különleges magyar mézfajta: pedig olcsóbb is, mint a menő mézek

Pénzcentrum2021. július 1. 08:15

A magyar vásárlók körében nincs divatja a repceméznek, annak ellenére sem, hogy rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Ha repcemézet vennénk, az interneten kell keresgélnünk vagy a piacokon, mert a boltok polcain nem található meg ez a krémes állagú, fehér színű mézfajta. Pedig talán felfedezhetnénk magunknak akár mindennapi használatra is, hisz amellett, hogy számos pozitív hatása ismert, még nem is tartozik a legdrágább mézek közé.

Egy kilogramm kerül nagyjából 2000 forintba, attól függően, hol vesszük. Persze ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk mézhez a szuper- és hipermarketek polcairól, pontosabban sok esetben inkább csak mézszerű, mézet is tartalmazó termék.

A repceméz méltatlanul szorult nálunk a perifériára, a mellőzés okáról és az ágazatban betöltött helyéről Fulmer Takács Ferenc nyilatkozott a HelloVidéknek, aki elhivatott méhész és mézszakértő, a legnagyobb hazai méhészet és a legkorszerűbb csomagoló vállalat, az Aranynektár Kft. tulajdonosa.

A repceméz nagyon praktikus mézfajta, nem folyik, fehér színű, krémes állagú, eperrel például nagyon finom. Tiszta repceméz, igazi "white honey" kevés van itthon, virágmézzel keverik a termelők általában. A fajtaméznek ugyanis az a meghatározása, hogy túlnyomó többségben az adott virágból gyűjtik be a méhek, de tartalmazhat egyéb virágfajtákat is. A többi méztől eltérő tulajdonságai épp az összetételéből fakadnak, savmegkötő hatása van, de nálunk éppen az állaga miatt nem kedvelt, nincs hagyománya, mint a hárs- vagy az akácméznek

- fejtette ki a szakember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes cikk a repceméz hazai fogyasztásának hagyományáról, és jótékony hatásairól a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vásárlás, méz,