Hova drágul még mindig minden? Megint a legszegényebb magyarok járnak a legrosszabbul

Portfolio2021. június 7. 09:29

Az infláció emelkedése a következő hónapokban teljesen elviszi a minimálbér és a garantált bérminimum idei, 4%-os emelését, vagyis az idei lehet az első év hosszú idő után, amikor stagnál, vagy akár csökkenhet is a legkisebb bérek vásárlóereje – írja a Portfolio.

A lap azt írja, az infláció emelkedése a következő hónapokban teljesen elviszi a minimálbér és a garantált bérminimum idei, 4%-os emelését, vagyis az idei lehet az első év hosszú idő után, amikor stagnál, vagy akár csökkenhet is a legkisebb bérek vásárlóereje. A teljes nemzetgazdaságban ugyanakkor továbbra is gyorsan, 10%-kal nőnek a keresetek,

mégis kérdéses, hogy mikor emelkedik újra a minimálbér és a bérminimum.

A Portfoliónak ugyanakkor sem a Pénzügyminisztérium, sem az ITM nem válaszolt arra a kérdésére, hogy a nemzetgazdasági reálbérek gyors növekedéséből profitálhatnak-e a minimálbéresek az év második felében. Annyi biztos, hogy a VKF következő ülésein fel fog merülni a minimálbéresek kompenzálásának kérdése, ami a munkavállalói oldal képviselői szerint sürgető, míg a munkaadók várnának a béremeléssel addig, amíg kiderül, hogyan teljesít a gazdaság.

Címkék:
minimálbér, drágulás, infláció, bérminimum, árdrágulás,