Vége a családi nagybevásárlásnak: kiderült, nem tolhat két vevő egy kocsit

Magyar Nemzet2021. április 8. 09:31

A négyzetméterszabály életbe lépésével könnyebb lesz a szociális távolságtartás a boltokban, viszont el kell telnie valamennyi időnek, mire a vásárlók hozzászoknak az új körülményekhez. Míg az egyik boltnál számolják a vevőket, máshol a kosarak, bevásárlókocsik számával korlázotnak. Ez az új rendszer a családi bevásárlások végét jelentheti.

Tegnap országszerte újranyitottak a boltok, szolgáltatók, és úgy fest: villámgyorsan reagált az eddig kényszerű vesztegzár alatt lévő iparcikk-kiskereskedelem az enyhítő intézkedésekre. Ez nem is csoda, hiszen a hosszú ideje tartó kényszerszünet miatt az alapvető fogyasztási cikkeket kínáló üzleteken kívül szinte valamennyi piaci szereplő súlyos forgalom- és bevételkiesést szenvedett el - írja a Magyar Nemzet.

Szinte minden áruházban tapasztalható, hogy felhívják a figyelmet a kötelező maszkviselésre, és azt is sokfelé kérik, hogy a betérők éljenek a készpénzmentes fizetés lehetőségével. Más kérdés, hogy a friss tapasztalatok szerint mindenütt felmerül: ha éppen ugyanazt a terméket ugyanarról a polcról vagy részlegről szeretné több, egymástól független vásárló megszerezni, miként valósul meg a távolságtartás kívánalma.

Itt jön az egyéni felelősség, hiszen ahogy a maszkviselés is kötelező, az előírások szerint immár arra is mindenkinek ügyelnie kell, hogy a boltokban, zárt helyeken mérje fel és tartsa a másik embertől a megfelelő távolságot

– hívta fel már húsvét előtt a figyelmet a kereskedelmi szövetség. Főként az érdekli viszont most a legtöbb vásárlót, hogyan alakul az eddig is nyitva tartó, általuk megszokott élelmiszerüzletek működése.

Vannak olyan üzletek, ahol az elérhető bevásárlókocsik számával szabályozzák a létszámot, és van, ahol külön internetes alkalmazást vagy beléptetőkaput vezettek be, ami számolja a belépők számát és jelez, ha közeleg a „telt ház” állapota. Ekkor a biztonsági kolléga megállíthatja a várakozók sorát addig, amíg újra visszaáll a megfelelő létszámra a rendszer

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– részletezte Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Elmondta: egyelőre korai összegezni az újszerű tapasztalatokat, de várható, hogy a nyitvatartási időszak esti meghosszabbításával lazulni fog a korábban tapasztalt sűrűbb vevőtömeg, vagyis csökken a víruskockázat. Kiemelte:

nemcsak a kosarak, kocsik számát korlátozzák a boltok, hanem az is szabály, hogy bevásárlóeszközönként csak egy személy mehet be az üzletbe.

"Ez azt jelenti, hogy a nagyobb bevásárlókocsik mellett sem tartózkodhat egyszerre családonként több ember" – magyarázta a szakszervezeti vezető, és hangsúlyozta: a távolságtartásra épült korlátozásokat ne vegyék zokon a vásárlók, mivel azokkal a jelenlévők egészségét védik.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, bolt, bevásárlás, négyzetméter,