Hiba volt bezárni ezeket a termelői piacokat a vidéki Magyarországon

HelloVidék2021. február 3. 08:15

Végtelenül rossz döntés volt sok-sok önkormányzat részéről, hogy a termelői piacokat a járványra hivatkozva bezárták - mondta el a HelloVidéknek adott interjújában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

A NAK elnöke szerint nehéz arről általánosságban beszélni, hogy milyen hatást gyakorolt a magyar agráriumra a koronavírus-járvány. Mint mondta, mert nagyon heterogén az a hatás, ami érintette az agráriumot. És meglátása szerint más volt a jellemző probléma tavasszal a járvány első szakaszában, mint a második hullám kitörése után.

Sajnos voltak olyan ágazatok, amik kifejezetten súlyos problémákkal szembesültek szinte egyik napról a másikra: itt érdemes megemlíteni a korai zöldségtermesztést, a díszkertészeket, akik jellemzően a tavaszi időszakban realizálják a bevételeik jelentős részét. A halászati ágazat szintén sajátos piac, hiszen a halfogyasztásunk jelentős része a HoReCa-szektorban történik - az éttermek, halászcsárdák bezárása egy csapásra zárta el ezt az értékesítési lehetőséget. A tej- és juhágazatot, különösen a bárányértékesítéssel foglalkozó gazdákat is létbizonytalanság fenyegette, hiszen a tavaszi időszakban Olaszország volt a vírus gócpontja, ami, különösen húsvét előtt, jelentős exportpiacnak számít. A mai napig több mint 300 javaslatot fogalmaztunk meg a kormányzat számára annak érdekében, hogy a különböző ágazati szereplőknek a lehetőségekhez mérten javuljon a helyzete. Ezek egy jelentős részét egyébként el is fogadták a döntéshozók.

- fogalmazott a NAK elnöke. Hozzátette: "A koronavírus mellett ugyanakkor olyan problémákkal is meg kellett küzdenie az ágazatnak, mint a tavaszi fagykár, majd az aszályok (a jégverésből adódó károkból szerencsére évről évre kevesebb van a jégkármérséklő rendszernek köszönhetően). Az állattenyésztő ágazatok a madárinfluenzával és a sertéspestissel harcoltak. Emellett a kínai exportpiac változó elérhetősége sem teremtett egyszerű helyzetet."

Győrffy Balázs szerint azért volt nagy hiba bezárni a termelői picokat, mert így a zömében szabadtéri elárusítóhelyekről beterelték az embereket a zárt kiskereskedelmi hálózatokba, ami járványügyi szempontból jóval kockázatosabb. Másrészt pedig azokat a kistermelőket, helyi vállalkozásokat hozták elképesztően nehéz helyzetbe, akik az értékesítésük jelentős részét itt bonyolították le.

A teljes interjút megtalálod a HelloVidéken - KATT!

Címkék:
vásárlás, piac, zöldség, gyümölcs, bevásárlás, agrárium, hellovidék, nemzeti agrárgazdasági kamara, kínai piac, kereskedelmi kamara, agrárgazdasági kamara,