Trónfosztás az autóiparban: már nem a Volkswagen adja el a legöbb kocsit

MTI2021. január 28. 21:28

A japán Toyota Motor tavaly megelőzte a német Volkswagent járműértékesítésben, és öt év után először szerezte meg az első helyet a világ legnépszerűbb autógyártójaként, adta hírül a Reuters.

A világjárvány miatti keresletvisszaesés a német gyártót jobban érintette, mint japán riválisát. A Toyota egész csoportra kiterjedő értékesítése 2020-ban 11,3 százalékkal esett vissza, 9,528 millió autóra, szemben a VW 15,2 százalékos csökkenésével (9,3 millió eladott jármű). Egyébként az értékesített járművek száma alapján csaknem hét évtizeden át a ranglistát az amerikai General Motors vezette, amelyet 2008-ban taszított le a trónról a Toyota.

A tavalyi év nem kedvezett az autógyártóknak sem. A vírus miatti lezárások megakadályozták az embereket az autós bemutatók látogatásában - ha egyáltalán rendeztek ilyeneket -, visszaesett keresletük az új járművek iránt, illetve a gyártók sok esetben a termelés leállítására vagy csökkentésére kényszerültek.

A Toyota azonban könnyebben vészelte át a járványt, mivel Japánt és az ázsiai régiót kevésbé érintette a járvány, mint Európát vagy az Egyesült Államokat. Amint az autók iránti kereslet fellendül, főként Kínában, a Toyota VW és más autógyártók fő kihívása az elektromos autók iránti kereslet kielégítése lesz. A japán gyártó értékesítésein belül az elektromos autók aránya tavaly 23 százalékra nőtt a 2019-es 20 százalékkal szemben.

Címkék:
vásárlás, toyota, volkswagen, autóipar, eladás, autóeladás, elektromos jármű,