Ezek az üzletek járvány legnagyobb vesztesei: sokan akár le is húzhatják a rólót

Pénzcentrum/Portfolio2020. május 9. 12:03

A héten megjelentek a márciusi adatok a kiskereskedelmi forgalomról, ez már részben a koronavírus-járvány hatásairól is árulkodik. Rég láttunk az évnek ebben a szakaszában a mostanihoz hasonló forgalmat a csomagküldő szolgálatoknál és az internetes kereskedelemben, cserébe az üzemanyagok forgalma beszakadt részben a kijárási korlátozások miatt. Néhány grafikonon bemutatjuk, hogyan alakult az üzletek forgalma a karantén első hónapjában.

Nagyjából március közepe óta van karanténban Magyarország, ezért lehetnek különösen érdekesek a márciusi kiskereskedelmi statisztikák, melyeket csütörtökön közölt a KSH. Az üzletek egy része bezárt vagy rövidített nyitvatartással üzemelt, ami önmagában visszavethette a forgalmat, ennek volt köszönhető, hogy a 3,5%-os naptárhatástól megtisztított növekedés három éve a legkisebb volt - írja a Portfolio.

Érdemes megnézni a forgalom alakulását az előző hónaphoz, illetve 2019 márciusához képest üzlettípusonként is, hogy a tendenciákat is lássuk. Így kirajzolódnak a mostani helyzet nyertesei és vesztesei: elsősorban gyógyszerre és e-kereskedelemre költöttünk sokkal többet márciusban, a ruházati boltok forgalma viszont érthetően visszaesett, hiszen a hónap második felében gyakorlatilag zárva volt.

Az illatszert árusító üzlettípus azért érhetett el növekedést, mert a legtöbb drogéria árul alapvető háztartási cikkeket is, mint a tisztítószerek, vagy a WC-papír. A csomagküldést és az internetes kereskedelmet érdemes még jobban megvizsgálni, hiszen látható, hogy ennek jelentősége megugrott a karantén idején:

A grafikonon az látszik: közel karácsonyhoz hasonló forgalmat bonyolítottak a webáruházak.

A másik terület, ahol szokatlanul magas volt a forgalom a gyógyszerek, illetve gyógyászati termékek voltak, ott tavaly márciushoz képest majdnem 50%-os volt a növekedés:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Itt sokkal látványosabb a kiugrás, mivel nincs olyan karácsonyi szezonalitás, mint az e-kereskedelemben, ennek köszönhetően a márciusi 63,1 milliárdos forgalom hatalmas történelmi csúcs volt. Köszönhető ez a védőfelszerelések és a gyógyszerek iránti megnövekedett forgalomnak.

Címkék:
vásárlás, bolt, kereskedelem, forgalom, karácsonyi nyitvatartás,