Itt már kimutatták a koronavírus-járvány hatásait: durván megugrottak az árak

Pénzcentrum2020. április 29. 10:28

2020 márciusában az ipari termelői árak összességében 4,3 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakit. Az áremelkedés ütemét a forint árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok árainak alakulása befolyásolta. Az energiaipar területén és az olajárak csökkenésében a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok hatásai már érezhetőek voltak.

A KSH legfrissebb elemzése szerint 2020. márciusban a 2019. márciusihoz képest a belföldi értékesítési árak átlagosan 1,5 százalékkal nőttek, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,3 százalékkal emelkedtek, a 32 százalékos súlyú energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,9 százalkkal. csökkentek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,4 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártókban és a fogyasztási cikkeket gyártókban egyaránt 7,9 százalékkal emelkedtek az árak. Az ipari exportértékesítés árai 5,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,1 százalékkal nőttek, a 4,9 százalékos súlyú energiaiparban 20 százalékkal csökkentek az árak.

A KSH ezen felül hírül adta azt is, hogy 2020. január-márciusban a 2019. január-márciusihoz képest a belföldi értékesítés árai 2,8, az exportértékesítéséi 4,6 száazlékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 4,0 százalékkal magasabbak voltak.


Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, ksh, ár, áremelkedés, statisztika, ipar,