Igaza van a magyar háziasszonyoknak: ennyivel drágább most bevásárolni

Pénzcentrum2020. január 23. 17:27

2019-ben 265 milliárd, 2017-19 között 573 milliárd forintunkba került az élelmiszerboltban a drágulás. Sertéspestis, madárinfluenza, klímaváltozás, aszály: feltornázzák a mezőgazdasági alapanyagok árát, ami s bolti árcímkéken is nyomot hagy. 

A vásárlónak az is a dolga, hogy ne higgyen a szemének, amikor statisztikáról olvas, hiszen az átlag mögött mindig különbségek vannak. És a vásárlónak mindig minden nagyon drága, akármilyen sok a pénze. Az akciós termékre is azt mondja, mindig annyi kellene legyen az ára. A mezőgazdasági termelői árak korábban 2010-12 között vetettek nagyobb hullámot, az átlagot tekintve 15-20% közötti emelkedéssel. Ezt követően egyes termékcsoportokban voltak ugyan megugrások egy-egy esztendőben, de 2016 végéig összességében nem csúszott 100% fölé a mutató.

2017-ben azonban felfelé indult az mezőgazdasági árszint. Például a gyümölcsfélék ára 20%-kal emelkedett 2017-ben, vagy a zöldségfélék ára 16%-kal nőtt 2018-ban. És ezekben az ármozgásokban a nemzetközi piacok árai diktálták a tempót, de a drágább forint is tett rá egy lapáttal az import alapanyagok vagy egyes távolabbról hozott étekféleségek árára.

2019-ben például a burgonya mezőgazdasági átadási ára 35%-kal, a zöldségféléké 14%-kal nőtt. Az élő állatok áremelkedése is megközelítette a 10%-ot. Az élelmiszeriparnak sincs sok választási lehetősége, kullogott a mezőgazdasági árak után. És a boltos sem hagyhatta a füle mögött a ceruzáját, hiszen emelkedtek a beszerzési árai.

Rövidülnek a bevásárlólisták

A háziasszonyok, ha írják, vagy éppen diktálják a bevásárló listáikat, nem csak azon törik a fejüket, hány kilót, litert cipekedjenek haza, hanem azon is, mennyivel is kell többet fizetni azért a kiló kenyérért, húsért mint legutóbb. Az elmúlt három esztendőben az élelmiszerboltok bevétele, az az összeg, ami a nyugtákon van, 24%-kal emelkedett 2019-ig három esztendő alatt. Volumenben - mennyiségben, kilóban, literben, darabban - ez viszont már csak egy 10%-os növekedést jelentett. A különbség a drágulás mértéke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

És ebből az kerekedik ki, hogy az élelmiszerboltosok bevételének, vagy fordítva, a háziasszonyok kiadásának felét megette az infláció. A mérték pedig évről-évre emelkedett. Azért az élelmiszerboltokban zömében élelmiszert vásárolunk, de persze van ott más is. Fordítva közelítve, étekféleségeket más boltokban is lehet venni, így azért összességében hű képet adhat a boltos forgalom változása. És úgy tűnik, 2020-ban sem lesz jobb a helyzet.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, bolt, drágulás, bevásárlás, háziasszony, árcímke,